Vi använder cookies för att förbättra besöksupplevelsen och anpassa vårt innehåll.
Genom att fortsätta godkänner du detta. Läs mer.
To top icon
Praktik
This is some text inside of a div block.
Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Kock / Servitör / Servitris

Älskar du att prova olika matlagningstekniker och skapa nya rätter?

Medellön för en
Kock
28500
kr
per månad (SCB)
Medellön för en
Servitör/servitris
26900
kr
per månad (SCB)

Håller du med om att mat är livet? Vill du lära dig att laga och servera de bästa maträtterna? Då är Restaurang- och livsmedelsprogrammet för dig! Som kock eller servitör/servitris får du använda din kreativitet och skaparförmåga varje dag. Det är aktiva yrken där du behöver vara på tårna samtidigt som du får laga och servera riktigt god mat och dryck.

Programmet i korthet

Efter gymnasiet

Du kan efter gymnasiet börja jobba inom den breda och spännande restaurangbranschen.

Möjliga yrken

Kock, servitör/servitris, bagare, slaktare.

Detta övar du också

Du tränar din samarbetsförmåga och ditt entreprenörskap. Eftersom restaurangbranschen blir alltmer internationell får du också fördjupade kunskaper i engelska, vilket är bra om du i framtiden vill jobba utomlands.

Utbildningsresa

Tillsammans med dina klasskamrater åker du till en storstad i Europa. Då kan du lära dig mer om internationell matlagning och hur restaurangbranschen fungerar i andra länder.

Körkort

Ansök

Poängplan

Gemensamma ämnen
Yrkesämnen
Inriktning/profil
Gymnasiearbete

Inriktningar

-
Kök och servering
Finns bara i
Göteborg
*Inriktningarna kan skilja sig åt på beroende på ort.
Se din ortssida under Här finns vi för mer info.

Högskolebehörighet

Från och med höstterminen 2023 ingår de kurser som krävs för grundläggande högskolebehörighet i programstrukturen för alla yrkesprogram.
Jacub Ojowski
Jacub Ojowski
Program:
Restaurang- och livsmedelsprogrammet
Intressen:
Att laga mat, spela spel och hänga med kompisar.
Framtidsdröm:
Bli en jättebra kock, inte som Gordon Ramsay men nästan.

Bli en mästare i köket och laga storslagna rätter

Jacub lever sin dröm på Yrkesgymnasiets Restaurang- och livsmedelsprogram. Han älskar nämligen att laga mat och ska i framtiden bli en kock att räkna med.

Varför valde du Yrkesgymnasiet?
– Det är mycket praktik, du lär dig väldigt mycket på praktiken och har stora möjligheter att få jobb efter studenten.

Vad är det bästa med Restaurang- och livsmedelsprogrammet?
– Det bästa är att laga mat, se nöjda gäster och göra dem glada.

Vad får du lära dig på programmet?
– Jag får lära mig många saker, såsom att laga mat. Du får också lära dig om bakterier och hur du ska behandla råvaror. I skolan får vi lära oss mycket exempelvis om hygien och olika sorters knivar.

Vad är det roligaste?
– Att laga mat och vara med mina kollegor på praktiken. Det är en rolig och bra atmosfär på jobbet.

För vem passar kockyrket?
– Det passar dig som gillar att laga mat och att experimentera. Du måste också ha ett intresse för yrket.

Vad vill du göra i framtiden?
– I framtiden vill jag jobba som kock på en restaurang och göra kunder nöjda.

Har du något råd till andra som vill gå det här programmet?
– Att inte stressa och bara gå sin egen väg.