När Svenskt Näringslivs chefsekonom Sven-Olof Daunfeldt kommenterade undersökningen i SVT konstaterade han att det saknas många typer av yrkeskategorier – från busschaufförer till kockar och anläggningsarbetare. Alltså individer med praktiska yrkesutbildningar.
– Det är alarmerande att mitt i brinnande lågkonjunktur säger över hälften av landets företag att de hindras att växa, för att de inte hittar rätt kompetens, säger Sven-Olof Daunfeldt, chefsekonom på Svenskt Näringsliv, till Sveriges Television.
Omvänt innebär detta att personer med praktiska yrkesutbildningar har lätt att få jobb.
Edukatus Alliance är en av Sveriges största aktörer inom just gymnasiala yrkesutbildningar, och driver idag 19 gymnasieskolor med denna inriktning. Yrkesgymnasiet, som skolorna heter, har tillsammans cirka 3 650 elever. De som går på Yrkesgymnasiet blir allt från undersköterskor, byggnadsarbetare och rörmonterare, till elektriker, frisörer och målare.
Edukatus Alliance bedriver även yrkeshögskoleutbildningar för vuxna inom Handelsakademin/NBI. Inom verksamheten finns 31 tvååriga yrkeshögskoleutbildningar, och sex kurser för yrkesverksamma. Inom yrkeshögskolan utbildar man till en rad olika yrken inom bland annat IT, inköp, logistik, bygg och anläggning samt ekonomi.
Edukatus Alliance VD Ester Alavei konstaterar:
– Nio av tio som går igenom våra yrkesprogram får jobb direkt efter avslutade studier. Att lära sig ett yrke är ett fantastiskt sätt att snabbt komma in i arbetslivet. Den efterfrågan Svenskt Näringsliv talar om märker vi av varje dag. Arbetsmarknaden visar stort intresse för våra elever. Vi ser också att många som varit skoltrötta under högstadiet återfår tron på sig själva och framtiden genom att lära sig ett yrke.
På Yrkesgymnasiet får alla elever vad som kallas en APL-plats (arbetsplatsförlagt lärande). Ungefär halva studietiden arbetar eleven som lärling på en riktig arbetsplats. Steget till att bli anställd är sedan ofta kort.
– Sverige behöver fler yrkeskunniga människor och Yrkesgymnasiet är en viktig aktör som möter näringslivets och offentlig sektors behov. Att varva teori med praktik på en riktig arbetsplats har visat sig vara ett lyckat koncept för många ungdomar. Vårt samhälle har ett stort behov av yrkesskickliga hantverkare, vårdare och andra yrkeskategorier. Vi arbetar därför aktivt för att fler ska söka sig till Yrkesgymnasiet, den svenska arbetsmarknaden har stort behov av våra studerandes olika kompetenser.
NBI/Handelsakademin har i över trettio år utbildat vuxna för yrkesroller som efterfrågas av arbetsmarknaden. Med över 1200 partnerföretag är närheten till arbetslivet stor även här.
– Vi märker hur viktigt den svenska arbetsmarknaden tycker att detta är. Många företag verkar aktivt för att förbättra yrkeshögskoleutbildningar och föra dem ännu närmare arbetsmarknaden. Vi arbetar ständigt med att säkerställa att våra utbildningar är relevanta och möter de behov som näringslivet och offentlig sektor har. Detta gör vi för att öka våra studerandes möjligheter att få ett arbete.
Med en lång och framgångsrik erfarenhet från yrkesutbildning både på gymnasie- och yrkeshögskolenivå är det Edukatus Alliance ambition att fortsätta utveckla utbildningar som leder till jobb.
– Vi ska fortsätta erbjuda högkvalitativ utbildning till våra ungdomar och vuxenstuderande och på det sättet bidra till en stark och välfungerande svensk arbetsmarknad. Jag skulle dessutom gärna se att vi startar fler yrkesgymnasier. Det är vårt sätt att bidra till samhället, säger Ester Alavei.
Länk till rapporten finns här.