Vi använder cookies för att förbättra besöksupplevelsen och anpassa vårt innehåll.
Genom att fortsätta godkänner du detta. Läs mer.
Elev för en dag
Elev för en dag
Kontakta oss
Kontakta oss
Senaste nytt
Senaste nytt
To top icon
Nyheter

Slår hål på fem myter om yrkesprogram

Många väljer bort yrkesprogram i gymnasievalet på grund av fördomar om programmen och möjligheterna efter gymnasiet. Vi tog oss friheten att spräcka hål på fem myter om yrkesprogram.

Myt 1: “Gymnasievalet avgör hela min framtid” 

Nej, så är det inte. Oavsett vilket program du läser på gymnasiet kan du ändra dig, studera vidare eller börja jobba med något helt annat. Gymnasiet är en grundutbildning som du kan bygga vidare på. 

Myt 2: “Högskoleförberedande program öppnar fler dörrar” 

Inte nödvändigtvis. Även på yrkesprogram har du möjlighet att bli behörig för studier på högskola eller universitet. Från och med höstterminen 2023 ingår de kurser som krävs för grundläggande högskolebehörighet i programstrukturen för alla yrkesprogram. Det innebär att du inte behöver använda det individuella valet eller läsa utökat program för att bli högskolebehörig. Om du vill plugga vidare efter studenten har du alltså alla förutsättningar för detta!

Medan högskoleförberedande program i första hand förbereder eleven för fortsatta studier, förbereder yrkesprogram utöver detta eleven för jobb. Det stora fokuset på arbetsplatsförlagt lärande (APL) på yrkesprogrammen ger eleverna viktiga kunskaper och erfarenheter om arbetslivet i stort, inte bara inom det yrke man utövar. 

Myt 3: “Det är svårt att få jobb direkt efter gymnasiet, lika bra att plugga vidare” 

Att studera vidare är aldrig en dålig idé, dock stämmer inte denna myt. Enligt Arbetsförmedlingen finns ett stort behov av arbetskraft inom flera yrken som du kan utbilda dig till på gymnasiet: exempelvis undersköterska, snickare, målare och elektriker. 

Genom att kliva ut i arbetslivet efter att ha gått ett yrkesprogram på gymnasiet har du dessutom färdigheterna och de senaste trenderna inom branschen i färskt minne, vilket många arbetsgivare värdesätter. 

Myt 4: “Yrkesprogram är för dem som inte orkar plugga” 

Nej då, yrkesprogram ställer också krav. Alla kurser må inte vara de samma som på ett högskoleförberedande program, men det innebär inte att de är lättare. Industritekniska processer, gerontologi och geriatrik samt elkraftteknik är exempelvis inga kurser man bara kan utantill – de ska pluggas. 

Det faktum att yrkesprogram även innefattar APL kan också både underlätta och försvåra. Å ena sidan får du en paus från pluggandet i skolbänken, men samtidigt krävs disciplin, engagemang och initiativförmåga för att ge sig ut i arbetslivet på riktigt.

Myt 5: “Du kan inte jobba utomlands om du har gått ett yrkesprogram” 

Tvärtom, med en yrkesutbildning är hela världen din arbetsmarknad! På ett yrkesprogram lär du dig utöva yrket, vilket till mångt och mycket utförs på samma sätt överallt.

Vill du få en utbildning som ger dig maxade förutsättningar för framtiden? Ansök till Yrkesgymnasiet här!