Vi använder cookies för att förbättra besöksupplevelsen och anpassa vårt innehåll.
Genom att fortsätta godkänner du detta. Läs mer.
Elev för en dag
Elev för en dag
Kontakta oss
Kontakta oss
Senaste nytt
Senaste nytt
To top icon
Nyheter

På Yrkesgymnasiet i Täby tar 97,3 % av eleverna examen – ”vi teamar ihop oss för att de ska lyckas”

Yrkesgymnasiet i Täby har en examensgrad på 97,3, vilket är betydligt högre än Sverigesnittet. -Skolans yrkeslärare har jobbat många år i branschen och vi har väldigt bra APL-platser med engagerade chefer och handledare. Under året har vi skapat flera lokala samverkansavtal med företag som underlättar samarbetet mellan skola, elev och arbetsplats. Våra yrkeslärare satsar på goda och förtroendefulla relationer med handledare vilket skapat en efterfrågan där företagen kontaktar skolan och vill ha elever från oss på Yrkesgymnasiet. Det är jättekul, säger rektor Malin Wiklund.

Lärlingseleverna på Yrkesgymnasiet är Sverigeledande när det gäller måluppfyllelse för gymnasiala yrkesutbildningar. Och 9 av 10 får jobb inom kort efter examen. Den här artikeln är en del i en artikelserie om skolornas framgångar och arbetet bakom. 

På Yrkesgymnasiet kan eleverna bli allt från barberare, frisör och hår- och makeupstylist till bilmekaniker, billackerare, yrkesförare, bussförare och bilskadereparatör.  

Här tar i princip alla elever examen – hela 97,3 procent, enligt vår mätning 2023.

-Nyckeln för att lyckas tror jag handlar om en kombination som utgår från ett starkt team kring varje enskild elev och lärare som har kompetens och erfarenhet att undervisa elever som är lärlingar. Det är yrkeslärare som hos oss anställts att undervisa i rätt utbildningsform och som kommer med yrkeskunskaper från rätt bransch. Men även att lärare i de gymnasiegemensamma ämnena lyckas att färga in våra inriktningar och program i sin undervisning. Tillsammans tar alla ansvar för att använda extra anpassningar så att alla elever når i mål. Det tror jag är nyckeln, säger Malin Wiklund.  

Hon menar att den största utmaningen finns på vissa inriktningar där det kan vara svårare att få till ett kontinuerligt samarbete på lång sikt med branschen. Som transportbranschen till exempel, som verkligen vill ha nya medarbetare och kollegor, men som har svårt att leverera APL-platser.

-Det kan också vara en utmaning för eleverna när de i årskurs ett inser hur det är att jobba på riktigt. För en del är det tufft och kraven känns ibland för höga och då gäller det att vi på skolan samverkar med alla runt omkring eleven; hemmet, mentor, elevhälsa, apl-platsen och lärarna.  


Vad är det bästa med att jobba på Yrkesgymnasiet i Täby?

– Det är den dagliga kontakten med eleverna och deras vårdnadshavare, att se att utbildning gör skillnad för individen men även för gruppen. Det är även att som rektor få se hur våra lärare teamar ihop sig med elevhälsan för att få eleverna i mål och göra dem anställningsbara för branschen.  

Det här är Malin

Namn: Malin Wiklund

Bor: Saltsjöbaden

Jobbar som: Rektor på Yrkesgymnasiet i Täby

Det bästa med att vara rektor: Att få organisera och leda skolutveckling både utifrån elevperspektiv och personalperspektiv.