Vi använder cookies för att förbättra besöksupplevelsen och anpassa vårt innehåll.
Genom att fortsätta godkänner du detta. Läs mer.
To top icon
Reportage

Restaurangeleven Jacub: ”Det bästa är att göra gäster glada”

Namn: Jacub Ojowski
Utbildning: Restaurang- och livsmedelsprogrammet
Intressen: Laga mat, spela spel och hänga med kompisar.
Framtidsdröm: Bli en jättebra kock, inte som Gordon Ramsey men nästan.
Favoriträtt att äta: Spagetti och köttfärssås

Varför valde du Yrkesgymnasiet?
– Det var mycket praktik, man lär sig väldigt mycket på praktiken och man har stora möjligheter att få ett jobb efter studenten.

Vad är det bästa med restaurang- och livsmedelsprogrammet?
– Att laga mat, se nöjda gäster och göra dem glada.

Vad får du lära dig på programmet?
– Jag får lära mig många saker, såsom att laga mat. Men man får också lära sig om bakterier och hur man skall behandla råvaror. I skolan får vi lära oss mycket om hygien, och jag får lära mig om olika sorters knivar.

Vad är det roligaste?
– Att laga mat och mina kollegor på praktiken. En rolig och bra atmosfär på jobbet.

Hur är det att ha APL mer än hälften av gymnasietiden?
– Det är lite svårt, man får ta mycket ansvar; vakna tidigt och komma i tid. Det skiljer sig mycket från skolan.

För vem passar kockyrket?
– För folk som gillar att laga mat och folk som gillar att experimentera. Man måste också ha ett intresse för yrket.

Vad vill du göra i framtiden?
– I framtiden vill jag jobba som kock på en restaurang och göra kunderna nöjda.

Har du något råd till andra som vill gå det här programmet?
–Att inte stressa, och bara köra sin egen väg.