APL lockade Cecilia till Yrkesgymnasiet
Cecilia Berggren var inte taggad på att sitta i skolbänken i tre år till efter grundskolan. Därför valde hon Yrkesgymnasiet, där hon får vara på ett företag mer än halva gymnasietiden.
Cecilia går sista året på Bygg- och anläggningsprogrammet och har fullt fokus på att ta studenten och kirra en anställning som husbyggare. Dessutom har hon planer på att eventuellt utbilda sig till militärpolis. Men innan det: en jorden runt-resa för att upptäcka världen.
Det var arbetsplatsförlagt lärande som lockade Cecilia till Yrkesgymnasiet, och under hennes år på skolan har hon haft APL såväl på en stor som en mindre byggfirma – något som gett henne viktiga erfarenheter inför arbetslivet.
– APL har varit utmärkt. Jag har haft bra kollegor, vi har haft roligt och kunnat skämta med varandra, säger Cecilia.
Vem passar på Bygg- och anläggningsprogrammet?
– Alla som vill. Så länge du vill och försöker så går det.
Namn: Cecilia Berggren
Ålder: 18 år
Planer efter gymnasiet: Jobba inom byggbranschen i några år, därefter göra en jorden runt-resa.
Drömjobb: Husbyggare eller militärpolis.
Artur siktar mot en vidöppen framtid
Artur Kochoyan är en kille med många strängar på sin lyra. Till vardags går han andra året på Försäljnings- och serviceprogrammet, på fritiden spelar han fotboll, är fotbollsdomare, sjunger och klipper sina vänners hår.
– Min mentor är lärare på Hantverksprogrammet. Jag brukade kolla hur hon gjorde och började klippa mina vänner och mig själv. Jag har lite planer på att öppna en frisörsalong senare, säger Artur.
För en aktiv person med många bollar i luften, som Artur, var Yrkesgymnasiet ett utmärkt val.
– Jag tycker om att jobba med människor och att sälja, så Försäljnings- och serviceprogrammet på Yrkesgymnasiet var perfekt. Att vi har APL 50 % och skola 50 % är bra för mig som inte tycker om att plugga i skolan hela tiden utan vill röra på mig, säger han.
Har du någon hälsning till alla nior?
– Tänk noga på vilket gymnasium ni väljer. Jag rekommenderar Yrkesgymnasiet starkt.
Namn: Artur Kochoyan
Ålder: 17 år
Planer efter gymnasiet: Jobba och kanske studera till fastighetsmäklare, om det inte går bra med fotbollen.
Drömjobb: Fotbollsproffs.
Julia fick en till familj på Yrkesgymnasiet
Tack vare tips från sin familj sökte Julia Björkholm till El- och energiprogrammet på Yrkesgymnasiet. Nu har hon fått en till familj på skolan.
Julia Björkholm var inte helt hundra på vad hon ville göra efter gymnasiet. Hennes familj tipsade om att elbranschen kanske skulle passa henne, varpå hon började kika runt på skolor och föll för Yrkesgymnasiet.
Nu går Julia årskurs 1 på skolan och trivs med sitt val.
– Stämningen är bra, man känner varandra och blir som en familj snabbt.
I början av utbildningen ligger fokus på att eleverna ska lära sig grunderna i yrket för att bli förberedda för APL.
– För första gången på väldigt länge är jag taggad på att gå i skolan och lära mig detta. Det känns kul att gå ut på APL och att vi gör det ganska snabbt också, säger Julia.
Till vem skulle du rekommendera Yrkesgymnasiet?
– Alla kan gå på Yrkesgymnasiet. De tar hand om dig väldigt bra direkt från första dagen.
Namn: Julia Björkholm
Ålder: 16 år
Planer efter gymnasiet: Det är dåligt med tjejer inom elbranschen, så jag hoppas kunna bli duktig på detta.
Drömjobb: Kanske starta eget inom el.
Willgot gör karriär av sitt intresse
För praktiskt lagda Willgot Svedjerot var det självklart att välja ett program där han får jobba med händerna. Valet föll på Fordons- och transportprogrammet.
När gymnasievalet närmade sig började Willgot Svedjerot leta skolor med mycket arbetsplatsförlagt lärande. Han hittade Yrkesgymnasiet, besökte skolan som Elev för en dag och sökte till Fordons- och transportprogrammet, där han för närvarande går i årskurs 1. Nu gör Willgot karriär av sin passion.
– Jag har ett intresse för och gillar att skruva på motorer. Det vore lite tråkigt att hålla på med något man inte är intresserad av i tre år och sedan börja jobba med det, säger han.
Inom kort kommer Willgot gå ut på APL för första gången.
– Det känns roligt. Det är mycket lättare att lära sig om du på riktigt hoppar in i det på en gång, säger han.
För vem lämpar sig Fordons- och transportprogrammet?
– För dem som gillar praktiskt lärande och är intresserade av motorer.
Namn: Willgot Svedjerot
Ålder: 16 år
Planer efter gymnasiet: Jobba som mekaniker.
Drömjobb: Designa sportbilar.
Tindra vill hjälpa sina medmänniskor
Tindra Wicksell kommer från en riktig vårdfamilj: hennes mamma är tandläkare och syster är sjuksköterska. Snart finns en tredje vårdutbildad i familjen – nämligen Tindra som går sista året på Vård- och omsorgsprogrammet.
– Jag valde Yrkesgymnasiet för att du lär dig mycket i praktiken. Du får verkligen se hur det är i arbetslivet och behöver inte läsa allt i en bok, säger hon.
Att Tindra hittat rätt bransch råder det inga tvivel om – det är tydligt att hon brinner för att hjälpa sina medmänniskor. Samtidigt är hon inte helt hundra på vilket yrke hon vill satsa på: kanske blir det sjuksköterska, kanske läkare, psykiater eller socionom. Helst skulle Tindra hjälpa alla.
Just nu har hon APL på ett vårdboende enligt LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) och trivs. När hon drömmer fritt om framtiden ser hon sig också kunna öppna ett eget LSS-boende.
Vad framtiden har att erbjuda får tiden utvisa – men att Tindra kommer göra världen till en lite bättre plats för sina medmänniskor kan vi nog vänta oss.
Vem ska välja Yrkesgymnasiet?
– Personer som vill ha mycket APL. De som väljer Yrkesgymnasiet kommer inte att ångra sig!
Namn: Tindra Wicksell
Ålder: 19 år
Planer efter gymnasiet: Plugga till sjuksköterska eller jobba och samla erfarenhet innan jag studerar vidare.
Drömjobb: Läkare.