
Medellön enligt SCB:
Boka en privat rundvisning
Fyll i formuläret så kontaktar vi dig inom kort!
Alla våra yrkesprogram
Läs mer vad du lär dig under utbildningen, medellönen och om utbildningen passar dig.
Barn- och fritidsprogrammet
Är du en naturlig ledare? Vill du hjälpa andra att utvecklas och växa som personer? På barn- och fritidsprogrammet får du varje dag möta människor med olika behov och möjligheter. Det är aktiva och roliga yrken som passar dig som vill leda och lära ut till andra. Du blir helt enkelt en lysande ledstjärna för dem som behöver just dig!
DU KAN JOBBA SOM:
BARNSKÖTARE/ELEVASSISTENT PERSONLIG TRÄNARE OCH HÄLSOCOACH
MEDELLÖN enligt SCB
Elevassistent 25 000 kr
Barnskötare 24 300 kr
Hälsocoach 32 600 kr
INRIKTNING
· Pedagogiskt och socialt arbete
· Fritid och hälsa
EFTER GYMNASIET
Du kan direkt efter gymnasiet börja jobba inom flera olika yrken, till exempel som personlig tränare och hälsocoach, elevassistent eller barnskötare. Efter högskolestudier är du väl förberedd för att arbeta som till exempel polis, förskollärare eller socionom.
DETTA ÖVAR DU OCKSÅ
Du tränar din ledarskapsförmåga, att samarbeta med andra och din sociala kompetens.
KÖRKORT
Ett B-körkort gör dig mer anställningsbar. Därför erbjuder Yrkesgymnasiet varje elev på barn- och fritidsprogrammet ett startpaket för körkort
HÄR FINNS PROGRAMMET
ALE, GÖTEBORG, SOLNA, MALMÖ,
UMEÅ, SOLLENTUNA, VÄSTERÅS ÖREBRO
Är du beredd att möta världen? Tycker du om resor? Är du nyfiken på andra kulturer och traditioner? Kan du hålla många bollar i luften? Då kan det här vara utbildningen för dig. Du kan vara den som ger resenärer och kunder upplevelser för livet!
DU KAN JOBBA SOM:
HOTELLRECEPTIONIST/
RESEGUIDE
MEDELLÖN enligt SCB
Reseguide 24 700 kr
Hotellreceptionist 26 700 kr
INRIKTNING
Hotell- och turismnäring
EFTER GYMNASIET
Du är anställningsbar som reseguide eller hotellreceptionist direkt efter din utbildning.
DETTA ÖVAR DU OCKSÅ
Du får kunskap om resmål, resvägar, marknadsföring och försäljning. Din förmåga att samverka och kommunicera med andra är något som du ofta får öva.
UTBILDNINGSRESA
Tillsammans med dina kurskamrater reser du till ett annat land för att jämföra dina kunskaper mot en internationell marknad. Hur fungerar rese- och turismnäringen i det landet? Hur ser arbetsmarknaden ut?
* Vissa orter kan istället erbjuda ett startpaket för körkort.
HÄR FINNS PROGRAMMET
GÖTEBORG, LINKÖPING. UMEÅ,
SOLLENTUNA, SOLNA, STOCKHOLM, ÖREBRO
Gillar du spänning och energifyllda uppdrag? Är du en sådan som får kraft av variation? Attraheras du av stora valmöjligheter? Går du igång på teknik? I så fall kan det här vara ett yrke som passar dig. I den här branschen kan du till exempel arbeta med elanläggningar och tv-, data- och eldistributionsnät.
DU KAN JOBBA SOM:
ELEKTRIKER
MEDELLÖN enligt SCB
Elektriker 33 300 kr
INRIKTNING
· Elteknik
EFTER GYMNASIET
Du kan efter gymnasiet börja arbeta som lärling. Lärlingstiden är 1 600 timmar (1 år). För att kunna bli anställd som lärling krävs en gymnasieexamen om minst 2 250 poäng vilket innebär:
• lägst betyg E i svenska 1, engelska 5, matematik 1 och de programgemensamma ämnena*
• godkänt gymnasiearbete
• godkända betyg i praktisk ellära samt elkraftteknik (B-auktorisation).
MÖJLIGA YRKEN
Utbildningen förbereder främst för ett yrke som elektriker inom installation eller eldistribution. Det är även möjligt att arbeta som hisstekniker, larmtekniker och nätverkstekniker.
DETTA ÖVAR DU OCKSÅ
Serviceförmåga, kreativitet, entreprenörskap och förmåga att leda och arbeta i projekt.
KÖRKORT
Oftast krävs B-körkort för att kunna få jobb som elektriker. Därför erbjuder Yrkesgymnasiet varje elev på el- och energiprogrammet ett startpaket för körkort.
HÄR FINNS PROGRAMMET
ALE, BORÅS, GÄVLE, GÖTEBORG,
HUDDINGE, LINKÖPING, MALMÖ,
MUNKEDAL, NORRKÖPING, SKELLEFTEÅ,
STOCKHOLM, SOLLENTUNA, UMEÅ OCH VÄSTERÅS
Kickar du igång på bilar och fordonsteknik? Är ditt intresse kopplat till allt som rullar? Vill du säkra ett jobb för framtiden? Då kan du få en utbildning som passar dina intressen. Det här är ett program för dig som gillar bilar och modern teknik.
DU KAN JOBBA SOM:
FORDONSTEKNIKER/ YRKESCHAUFFÖR/ LAGER- OCH TERMINALARBETARE
MEDELLÖN enligt SCB
Fordonstekniker 29 400 kr
Lager & terminalarbetare 28 600 kr
Yrkeschaufför 29 300 kr
INRIKTNING
· Personbil
· Transport
· Lastbil och mobila maskiner
· Godshantering
EFTER GYMNASIET
Du är anställningsbar som fordonstekniker, yrkeschaufför eller lageroch terminalarbetare direkt efter din utbildning. Möjligheterna till jobb är goda.
MÖJLIGA YRKEN
Mekaniker, yrkeschaufför, lager- och terminalarbetare, tekniker, bilelektriker, kundmottagare, reservdelsspecialist, däckmontör och bilplåtslagare.
DETTA ÖVAR DU OCKSÅ
Försäljning, servicekänsla och social kompetens är viktiga inslag.
KÖRKORT
Oftast krävs B-körkort för att kunna få jobb. Därför erbjuder Yrkesgymnasiet varje elev på fordons- och transportprogrammet ett startpaket för körkort.
HÄR FINNS PROGRAMMET
ALE, GÄVLE, GÖTEBORG, HUDDINGE, LINKÖPING, MALMÖ, MUNKEDAL,
UMEÅ, UPPSALA, SKELLEFTEÅ, SOLNA, STOCKHOLM,
SOLLENTUNA, VÄSTERÅS OCH ÖREBRO
Lockas du av att göra små och stora klipp? Drömmer du om att skapa enastående frisyrer? Att starta nya trender? Och dessutom göra business på ditt hantverk? Då kan frisöryrket vara något för dig. Här får du möjlighet att vara kreativ och arbeta med dina händer.
DU KAN JOBBA SOM:
FRISÖR
MEDELLÖN enligt SCB
Frisör 27 800 kr
INRIKTNING
Frisör, barberare och hår- och makeupstylist
EFTER GYMNASIET
För att bli behörig frisör måste du göra ett gesällprov. När du tar studenten ska du ha lägst E i samtliga hantverkskurser och i de gymnasiegemensamma ämnena. Du har då gjort steg 1 klart. Efter det följer en färdigutbildning på ett frisörföretag i 3 000 timmar (steg 2, 3 och 4) innan du kan avlägga det slutgiltiga gesällprovet och bli behörig frisör.
DETTA ÖVAR DU OCKSÅ
Att kunna bemöta kunder på ett professionellt sätt
UTBILDNINGSRESA
Tillsammans med dina kurskamrater reser du till en storstad i Europa. Målet är att se på den europeiska marknaden och jämföra dina erfarenheter med den internationella frisörscenen.
* Vissa orter kan istället erbjuda ett startpaket för körkort.
HÄR FINNS PROGRAMMET GÄVLE, GÖTEBORG, HUDDINGE, LINKÖPING,
UMEÅ, SKELLEFTEÅ, UPPSALA, STOCKHOLM,
SOLLENTUNA OCH VÄSTERÅS
Vill du göra något betydelsefullt för andra människor? Är du intresserad av hur människor fungerar? Vore det fint att använda dina kunskaper till att hjälpa? Då kanske yrket som undersköterska passar dig. På vård- och omsorgsprogrammet får du grundläggande kunskaper inom hälso- och sjukvård så att du kan underlätta för de människor som är i behov av vård.
DU KAN JOBBA SOM:
UNDERSKÖTERSKA
MEDELLÖN enligt SCB
Undersköterska 29 200 kr
INRIKTNING
· Hälso- och sjukvård
EFTER GYMNASIET
Du är anställningsbar som undersköterska direkt efter din utbildning.
MÖJLIGA YRKEN
Undersköterska, eller yrke inom akutsjukvård, öppenvård, psykiatrisk vård, barnsjukvård, hemsjukvård, hemtjänst, förebyggande hälsa eller vid särskilda boenden för äldre och personer med funktionsnedsättning
DETTA ÖVAR DU OCKSÅ
Att kunna bemöta människor med olika behov.
KÖRKORT
Ett B-körkort gör dig mer anställningsbar. Därför erbjuder Yrkesgymnasiet varje elev på vård- och omsorgsprogrammet ett startpaket för körkort.
HÄR FINNS PROGRAMMET
GÄVLE,GÖTEBORG, HUDDINGE,LINKÖPING,MALMÖ,UPPSALA,
SKELLEFTEÅ,SOLNA,STOCKHOLM,SOLLENTUNA,VÄSTERÅS
OCH ÖREBRO
Skulle du gilla att arbeta med bra flow? Skulle du uppskatta att vara efterfrågad? I så fall kanske VVS är branschen för dig. En rörmontör installerar rör och system som gör att vi kan duscha och tvätta. Och behovet är stort, så möjligheterna till jobb är goda!
DU KAN JOBBA SOM:
RÖRMONTÖR
MEDELLÖN enligt SCB
Rörmontör 35 400 kr
INRIKTNING
· VVS
· Fastighet
· Ventilation
· Kyl- och värmepumpsteknik
EFTER GYMNASIET
För att kunna bli anställd som lärling (vilket du är i cirka 2 år) krävs lägst betyg E i yrkesämnen och i matematik, svenska och engelska. För att bli certifierad VVS-montör måste du även avlägga ett branschprov
DETTA ÖVAR DU OCKSÅ
Serviceförmåga, kreativitet, entreprenörskap och förmåga att leda och arbeta i projekt.
KÖRKORT
Oftast krävs B-körkort för att kunna få jobb som VVS-rörmontör. Därför erbjuder Yrkesgymnasiet varje elev på VVS- och fastighetsprogrammet ett startpaket för körkort.
HÄR FINNS PROGRAMMET
GÄVLE, GÖTEBORG, HUDDINGE, LINKÖPING, MALMÖ,
SOLNA, UMEÅ, UPPSALA OCH ÖREBRO
Är du en handlingskraftig person med intresse för affärer? Skulle du vilja jobba i butik? Starta eget? Gillar du att ge människor vägledning och service? Då kanske det här är yrket för dig. Jobbar du inom handeln ligger utmaningen i att få kunderna att känna sig nöjda med sin affär.
DU KAN JOBBA SOM:
BUTIKSSÄLJARE
MEDELLÖN enligt SCB
Butikssäljare 29 700 kr
INRIKTNING
· Försäljning och service
MÖJLIGA YRKEN
Inom handel finns yrken inom ett brett spektrum, från butiksarbete till specialistkompetens inom detaljhandel och ekonomi.
EFTER GYMNASIET
Du är direkt anställningsbar inom handeln som till exempel butikssäljare. Högskolan bjuder på många vidareutbildningar som till exempel Butikschefsprogrammet och Service Management.
DETTA ÖVAR DU OCKSÅ
Kundservice, säljteknik, entreprenörskap och företagsamhet.
SÄLJRESA
Tillsammans med dina kurskamrater reser du till en storstad i Europa. Målet är att se på säljrollen ur ett internationellt perspektiv.
*Vissa orter kan istället erbjuda ett startpaket för körkort.
HÄR FINNS PROGRAMMET
ALE, GÖTEBORG, HUDDINGE, LINKÖPING, MALMÖ, MUNKEDAL,
STOCKHOLM, SOLLENTUNA, UPPSALA, VÄSTERÅS OCH ÖREBRO
Vill du ha Sveriges hetaste jobb? Kan du tänka dig att arbeta med metall? Skulle du uppskatta att vara eftertraktad? Då kanske det industritekniska programmet är något för dig. Svetsning innebär att man smälter metallstycken och sammanfogar dem. Svetslågan är ibland över 2 500 grader så det är klart att det är ett hett jobb. Som maskinoperatör övervakar och styr du maskiner inom olika industrier.
DU KAN JOBBA SOM:
SVETSARE/ MASKINOPERATÖR
MEDELLÖN enligt SCB
Svetsare 30 400 kr
Maskinoperatör 30 900 kr
INRIKTNING
· Produkt- och maskinteknik
· Svetsteknik
MÖJLIGA YRKEN
Svetsare är ett brett yrkesområde där du kan vara anställd inom verkstadsindustrin, vid bygg- och anläggningsföretag, vid entreprenadföretag samt som underhålls- och reparationspersonal vid olika industrier.
EFTER GYMNASIET
Du är direkt anställningsbar som svetsare eller maskinoperatör. Eftersom det är brist på utbildade svetsare har du mycket goda chanser att få arbete direkt efter gymnasiet.
DETTA ÖVAR DU OCKSÅ
Social förmåga och entreprenörskap.
KÖRKORT
Ett B-körkort ökar dina chanser till anställning. Därför erbjuder Yrkesgymnasiet varje elev på industritekniska programmet ett startpaket för körkort.
HÄR FINNS PROGRAMMET
ALE, GÄVLE, GÖTEBORG,
HUDDINGE, MUNKEDAL, OCH SKELLEFTEÅ
Älskar du att prova olika matlagningstekniker och skapa nya rätter? Håller du med om att mat är livet? Vill du lära dig att laga och servera de bästa maträtterna? Då är restaurang- och livsmedelsprogrammet för dig! Som kock eller servitör/servitris får du använda din kreativitet och skaparförmåga varje dag. Det är aktiva yrken där du behöver vara på tårna samtidigt som du får laga och servera riktigt god mat och dryck.
DU KAN JOBBA SOM:
KOCK/SERVITÖR /SERVITRIS
MEDELLÖN enligt SCB
Kock & Kallskänka 27 200 kr
Servitör / Servitris 25 500 kr
INRIKTNING
· Kök och servering
EFTER GYMNASIET
Du kan efter gymnasiet börja jobba inom restaurangbranschen eller läsa vidare om du har lagt till kurser för högskolebehörighet.
DETTA ÖVAR DU OCKSÅ
Du tränar din samarbetsförmåga och entreprenörskap. Eftersom restaurangbranschen blir alltmer internationell får du också fördjupade kunskaper i engelska som är bra om du i framtiden vill jobba utomlands.
UTBILDNINGSRESA
Tillsammans med dina klasskamrater åker du till en storstad i Europa. Då kan du lära dig mer om internationell matlagning och hur restaurangbranschen fungerar i andra länder.
HÄR FINNS PROGRAMMET
GÖTEBORG
BYGGNADSARBETARE ELLER MÅLARE
Tillhör du dem som förnyar, förbättrar och sätter färg på tillvaron? Vill du skapa något som håller? Drömmer du om en färgstark miljö? Gillar du att arbeta praktiskt? Då kanske den här utbildningen är något för dig. Här får du bygga, renovera och måla.
MÖJLIGA FÖRDJUPNINGAR SOM BYGGNADSARBETARE
BETONGARBETARE GOLVLÄGGARE
SNICKARE
MURARE
MEDELLÖN enligt SCB
Byggnadsarbetare 29 400 kr
Målare 33 600 kr
INRIKTNING
· Anläggningsfordon
· Husbyggnad
· Mark och anläggning
· Måleri
· Plåtslageri
MÖJLIGA YRKEN
Utbildningen förbereder dig för att jobba som byggnadsarbetare, snickare, murare, betongarbetare, golvläggare eller målare.
EFTER GYMNASIET
Byggnadsarbetare: Du kan efter gymnasiet börja arbeta som lärling. Lärlingstiden är 6 800 timmar. Efter tre år på Yrkesgymnasiet med minst E i alla ämnen får du tillgodoräkna dig 2 800 timmar. Alla gymnasielärlingar som uppnått färdig utbildningstid får yrkesbevis.
Målare: Du kan efter gymnasiet börja arbeta som lärling. Efter tre år på Yrkesgymnasiet med minst E i alla ämnen får du tillgodoräkna dig 3 000 timmar.
DETTA ÖVAR DU OCKSÅ
Företagande och entreprenörskap.
KÖRKORT
Oftast krävs B-körkort för att kunna få jobb inom branschen. Därför erbjuder Yrkesgymnasiet varje elev på bygg- och anläggningsprogrammet ett startpaket för körkort.
HÄR FINNS PROGRAMMET
ALE, BORÅS, GÄVLE, GÖTEBORG, HUDDINGE,
LINKÖPING, MALMÖ, MUNKEDAL, NORRKÖPING, SKELLEFTEÅ,
SOLNA, STOCKHOLM, SOLLENTUNA, UMEÅ, UPPSALA,
VÄSTERÅS OCH ÖREBRO

Vi utbildar framtidens yrkeshjältar
VI LÄR DIG MER ÄN ETT JOBB
Förutom att hitta ett jobb är det viktigt att kunna behålla jobbet och då är det mer än yrkesskicklighet som spelar roll. Vi vill därför att du ska lära dig allt som är viktigt på en arbetsplats, som till exempel social kompetens, att kunna passa tider, vara strukture - rad och att lösa yrkesproblem som kan uppstå.
LÄR DIG AV YRKESEXPERTER
Du lär dig både i skolan och på din lärlingsplats. I skolan får du hjälp av en yrkeslärare att förbereda dig för APL (praktik) i våra yrkesanpassade lokaler. På lärlingsplatsen har du en utbildad handledare som ger dig uppgifter, coachar dig och lär dig yrket.
EGEN BÄRBAR DATOR
Du får låna en bärbar dator under alla tre år som du för en liten summa kan köpa loss i slutet av tredje året. Datorn är utrustad med alla program du behöver för att klara skolan.


Yrkesgymnasiet Video tour
Våra lärare
Våra yrkesprogram
Så säger våra elever

Körkort och utbildningsresor
För att arbetsgivaren verkligen ska vilja anställa dig har vi startpaket för körkort på flera av våra program. För de programyrken som inte måste ha körkort har vi utbildningsresor utomlands.

Mer än 50% av
skoltiden på ett företag


Alla våra yrkesprogram
Läs mer vad du lär dig under utbildningen, medellönen och om utbildningen passar dig.
Barn- och fritidsprogrammet
Är du en naturlig ledare? Vill du hjälpa andra att utvecklas och växa som personer? På barn- och fritidsprogrammet får du varje dag möta människor med olika behov och möjligheter. Det är aktiva och roliga yrken som passar dig som vill leda och lära ut till andra. Du blir helt enkelt en lysande ledstjärna för dem som behöver just dig!
DU KAN JOBBA SOM:
BARNSKÖTARE/ELEVASSISTENT PERSONLIG TRÄNARE OCH HÄLSOCOACH
MEDELLÖN enligt SCB
Elevassistent 25 000 kr
Barnskötare 24 300 kr
Hälsocoach 32 600 kr
INRIKTNING
· Pedagogiskt och socialt arbete
· Fritid och hälsa
EFTER GYMNASIET
Du kan direkt efter gymnasiet börja jobba inom flera olika yrken, till exempel som personlig tränare och hälsocoach, elevassistent eller barnskötare. Efter högskolestudier är du väl förberedd för att arbeta som till exempel polis, förskollärare eller socionom.
DETTA ÖVAR DU OCKSÅ
Du tränar din ledarskapsförmåga, att samarbeta med andra och din sociala kompetens.
KÖRKORT
Ett B-körkort gör dig mer anställningsbar. Därför erbjuder Yrkesgymnasiet varje elev på barn- och fritidsprogrammet ett startpaket för körkort
HÄR FINNS PROGRAMMET
ALE, GÖTEBORG, SOLNA, MALMÖ,
UMEÅ, SOLLENTUNA, VÄSTERÅS ÖREBRO
Är du beredd att möta världen? Tycker du om resor? Är du nyfiken på andra kulturer och traditioner? Kan du hålla många bollar i luften? Då kan det här vara utbildningen för dig. Du kan vara den som ger resenärer och kunder upplevelser för livet!
DU KAN JOBBA SOM:
HOTELLRECEPTIONIST/
RESEGUIDE
MEDELLÖN enligt SCB
Reseguide 24 700 kr
Hotellreceptionist 26 700 kr
INRIKTNING
Hotell- och turismnäring
EFTER GYMNASIET
Du är anställningsbar som reseguide eller hotellreceptionist direkt efter din utbildning.
DETTA ÖVAR DU OCKSÅ
Du får kunskap om resmål, resvägar, marknadsföring och försäljning. Din förmåga att samverka och kommunicera med andra är något som du ofta får öva.
UTBILDNINGSRESA
Tillsammans med dina kurskamrater reser du till ett annat land för att jämföra dina kunskaper mot en internationell marknad. Hur fungerar rese- och turismnäringen i det landet? Hur ser arbetsmarknaden ut?
* Vissa orter kan istället erbjuda ett startpaket för körkort.
HÄR FINNS PROGRAMMET
GÖTEBORG, LINKÖPING. UMEÅ,
SOLLENTUNA, SOLNA, STOCKHOLM, ÖREBRO
Gillar du spänning och energifyllda uppdrag? Är du en sådan som får kraft av variation? Attraheras du av stora valmöjligheter? Går du igång på teknik? I så fall kan det här vara ett yrke som passar dig. I den här branschen kan du till exempel arbeta med elanläggningar och tv-, data- och eldistributionsnät.
DU KAN JOBBA SOM:
ELEKTRIKER
MEDELLÖN enligt SCB
Elektriker 33 300 kr
INRIKTNING
· Elteknik
EFTER GYMNASIET
Du kan efter gymnasiet börja arbeta som lärling. Lärlingstiden är 1 600 timmar (1 år). För att kunna bli anställd som lärling krävs en gymnasieexamen om minst 2 250 poäng vilket innebär:
• lägst betyg E i svenska 1, engelska 5, matematik 1 och de programgemensamma ämnena*
• godkänt gymnasiearbete
• godkända betyg i praktisk ellära samt elkraftteknik (B-auktorisation).
MÖJLIGA YRKEN
Utbildningen förbereder främst för ett yrke som elektriker inom installation eller eldistribution. Det är även möjligt att arbeta som hisstekniker, larmtekniker och nätverkstekniker.
DETTA ÖVAR DU OCKSÅ
Serviceförmåga, kreativitet, entreprenörskap och förmåga att leda och arbeta i projekt.
KÖRKORT
Oftast krävs B-körkort för att kunna få jobb som elektriker. Därför erbjuder Yrkesgymnasiet varje elev på el- och energiprogrammet ett startpaket för körkort.
HÄR FINNS PROGRAMMET
ALE, BORÅS, GÄVLE, GÖTEBORG,
HUDDINGE, LINKÖPING, MALMÖ,
MUNKEDAL, NORRKÖPING, SKELLEFTEÅ,
STOCKHOLM, SOLLENTUNA, UMEÅ OCH VÄSTERÅS
Kickar du igång på bilar och fordonsteknik? Är ditt intresse kopplat till allt som rullar? Vill du säkra ett jobb för framtiden? Då kan du få en utbildning som passar dina intressen. Det här är ett program för dig som gillar bilar och modern teknik.
DU KAN JOBBA SOM:
FORDONSTEKNIKER/ YRKESCHAUFFÖR/ LAGER- OCH TERMINALARBETARE
MEDELLÖN enligt SCB
Fordonstekniker 29 400 kr
Lager & terminalarbetare 28 600 kr
Yrkeschaufför 29 300 kr
INRIKTNING
· Personbil
· Transport
· Lastbil och mobila maskiner
· Godshantering
EFTER GYMNASIET
Du är anställningsbar som fordonstekniker, yrkeschaufför eller lageroch terminalarbetare direkt efter din utbildning. Möjligheterna till jobb är goda.
MÖJLIGA YRKEN
Mekaniker, yrkeschaufför, lager- och terminalarbetare, tekniker, bilelektriker, kundmottagare, reservdelsspecialist, däckmontör och bilplåtslagare.
DETTA ÖVAR DU OCKSÅ
Försäljning, servicekänsla och social kompetens är viktiga inslag.
KÖRKORT
Oftast krävs B-körkort för att kunna få jobb. Därför erbjuder Yrkesgymnasiet varje elev på fordons- och transportprogrammet ett startpaket för körkort.
HÄR FINNS PROGRAMMET
ALE, GÄVLE, GÖTEBORG, HUDDINGE, LINKÖPING, MALMÖ, MUNKEDAL,
UMEÅ, UPPSALA, SKELLEFTEÅ, SOLNA, STOCKHOLM,
SOLLENTUNA, VÄSTERÅS OCH ÖREBRO
Lockas du av att göra små och stora klipp? Drömmer du om att skapa enastående frisyrer? Att starta nya trender? Och dessutom göra business på ditt hantverk? Då kan frisöryrket vara något för dig. Här får du möjlighet att vara kreativ och arbeta med dina händer.
DU KAN JOBBA SOM:
FRISÖR
MEDELLÖN enligt SCB
Frisör 27 800 kr
INRIKTNING
Frisör, barberare och hår- och makeupstylist
EFTER GYMNASIET
För att bli behörig frisör måste du göra ett gesällprov. När du tar studenten ska du ha lägst E i samtliga hantverkskurser och i de gymnasiegemensamma ämnena. Du har då gjort steg 1 klart. Efter det följer en färdigutbildning på ett frisörföretag i 3 000 timmar (steg 2, 3 och 4) innan du kan avlägga det slutgiltiga gesällprovet och bli behörig frisör.
DETTA ÖVAR DU OCKSÅ
Att kunna bemöta kunder på ett professionellt sätt
UTBILDNINGSRESA
Tillsammans med dina kurskamrater reser du till en storstad i Europa. Målet är att se på den europeiska marknaden och jämföra dina erfarenheter med den internationella frisörscenen.
* Vissa orter kan istället erbjuda ett startpaket för körkort.
HÄR FINNS PROGRAMMET GÄVLE, GÖTEBORG, HUDDINGE, LINKÖPING,
UMEÅ, SKELLEFTEÅ, UPPSALA, STOCKHOLM,
SOLLENTUNA OCH VÄSTERÅS
Vill du göra något betydelsefullt för andra människor? Är du intresserad av hur människor fungerar? Vore det fint att använda dina kunskaper till att hjälpa? Då kanske yrket som undersköterska passar dig. På vård- och omsorgsprogrammet får du grundläggande kunskaper inom hälso- och sjukvård så att du kan underlätta för de människor som är i behov av vård.
DU KAN JOBBA SOM:
UNDERSKÖTERSKA
MEDELLÖN enligt SCB
Undersköterska 29 200 kr
INRIKTNING
· Hälso- och sjukvård
EFTER GYMNASIET
Du är anställningsbar som undersköterska direkt efter din utbildning.
MÖJLIGA YRKEN
Undersköterska, eller yrke inom akutsjukvård, öppenvård, psykiatrisk vård, barnsjukvård, hemsjukvård, hemtjänst, förebyggande hälsa eller vid särskilda boenden för äldre och personer med funktionsnedsättning
DETTA ÖVAR DU OCKSÅ
Att kunna bemöta människor med olika behov.
KÖRKORT
Ett B-körkort gör dig mer anställningsbar. Därför erbjuder Yrkesgymnasiet varje elev på vård- och omsorgsprogrammet ett startpaket för körkort.
HÄR FINNS PROGRAMMET
GÄVLE,GÖTEBORG, HUDDINGE,LINKÖPING,MALMÖ,UPPSALA,
SKELLEFTEÅ,SOLNA,STOCKHOLM,SOLLENTUNA,VÄSTERÅS
OCH ÖREBRO
Skulle du gilla att arbeta med bra flow? Skulle du uppskatta att vara efterfrågad? I så fall kanske VVS är branschen för dig. En rörmontör installerar rör och system som gör att vi kan duscha och tvätta. Och behovet är stort, så möjligheterna till jobb är goda!
DU KAN JOBBA SOM:
RÖRMONTÖR
MEDELLÖN enligt SCB
Rörmontör 35 400 kr
INRIKTNING
· VVS
· Fastighet
· Ventilation
· Kyl- och värmepumpsteknik
EFTER GYMNASIET
För att kunna bli anställd som lärling (vilket du är i cirka 2 år) krävs lägst betyg E i yrkesämnen och i matematik, svenska och engelska. För att bli certifierad VVS-montör måste du även avlägga ett branschprov
DETTA ÖVAR DU OCKSÅ
Serviceförmåga, kreativitet, entreprenörskap och förmåga att leda och arbeta i projekt.
KÖRKORT
Oftast krävs B-körkort för att kunna få jobb som VVS-rörmontör. Därför erbjuder Yrkesgymnasiet varje elev på VVS- och fastighetsprogrammet ett startpaket för körkort.
HÄR FINNS PROGRAMMET
GÄVLE, GÖTEBORG, HUDDINGE, LINKÖPING, MALMÖ,
SOLNA, UMEÅ, UPPSALA OCH ÖREBRO
Är du en handlingskraftig person med intresse för affärer? Skulle du vilja jobba i butik? Starta eget? Gillar du att ge människor vägledning och service? Då kanske det här är yrket för dig. Jobbar du inom handeln ligger utmaningen i att få kunderna att känna sig nöjda med sin affär.
DU KAN JOBBA SOM:
BUTIKSSÄLJARE
MEDELLÖN enligt SCB
Butikssäljare 29 700 kr
INRIKTNING
· Försäljning och service
MÖJLIGA YRKEN
Inom handel finns yrken inom ett brett spektrum, från butiksarbete till specialistkompetens inom detaljhandel och ekonomi.
EFTER GYMNASIET
Du är direkt anställningsbar inom handeln som till exempel butikssäljare. Högskolan bjuder på många vidareutbildningar som till exempel Butikschefsprogrammet och Service Management.
DETTA ÖVAR DU OCKSÅ
Kundservice, säljteknik, entreprenörskap och företagsamhet.
SÄLJRESA
Tillsammans med dina kurskamrater reser du till en storstad i Europa. Målet är att se på säljrollen ur ett internationellt perspektiv.
*Vissa orter kan istället erbjuda ett startpaket för körkort.
HÄR FINNS PROGRAMMET
ALE, GÖTEBORG, HUDDINGE, LINKÖPING, MALMÖ, MUNKEDAL,
STOCKHOLM, SOLLENTUNA, UPPSALA, VÄSTERÅS OCH ÖREBRO
Vill du ha Sveriges hetaste jobb? Kan du tänka dig att arbeta med metall? Skulle du uppskatta att vara eftertraktad? Då kanske det industritekniska programmet är något för dig. Svetsning innebär att man smälter metallstycken och sammanfogar dem. Svetslågan är ibland över 2 500 grader så det är klart att det är ett hett jobb. Som maskinoperatör övervakar och styr du maskiner inom olika industrier.
DU KAN JOBBA SOM:
SVETSARE/ MASKINOPERATÖR
MEDELLÖN enligt SCB
Svetsare 30 400 kr
Maskinoperatör 30 900 kr
INRIKTNING
· Produkt- och maskinteknik
· Svetsteknik
MÖJLIGA YRKEN
Svetsare är ett brett yrkesområde där du kan vara anställd inom verkstadsindustrin, vid bygg- och anläggningsföretag, vid entreprenadföretag samt som underhålls- och reparationspersonal vid olika industrier.
EFTER GYMNASIET
Du är direkt anställningsbar som svetsare eller maskinoperatör. Eftersom det är brist på utbildade svetsare har du mycket goda chanser att få arbete direkt efter gymnasiet.
DETTA ÖVAR DU OCKSÅ
Social förmåga och entreprenörskap.
KÖRKORT
Ett B-körkort ökar dina chanser till anställning. Därför erbjuder Yrkesgymnasiet varje elev på industritekniska programmet ett startpaket för körkort.
HÄR FINNS PROGRAMMET
ALE, GÄVLE, GÖTEBORG,
HUDDINGE, MUNKEDAL, OCH SKELLEFTEÅ
Älskar du att prova olika matlagningstekniker och skapa nya rätter? Håller du med om att mat är livet? Vill du lära dig att laga och servera de bästa maträtterna? Då är restaurang- och livsmedelsprogrammet för dig! Som kock eller servitör/servitris får du använda din kreativitet och skaparförmåga varje dag. Det är aktiva yrken där du behöver vara på tårna samtidigt som du får laga och servera riktigt god mat och dryck.
DU KAN JOBBA SOM:
KOCK/SERVITÖR /SERVITRIS
MEDELLÖN enligt SCB
Kock & Kallskänka 27 200 kr
Servitör / Servitris 25 500 kr
INRIKTNING
· Kök och servering
EFTER GYMNASIET
Du kan efter gymnasiet börja jobba inom restaurangbranschen eller läsa vidare om du har lagt till kurser för högskolebehörighet.
DETTA ÖVAR DU OCKSÅ
Du tränar din samarbetsförmåga och entreprenörskap. Eftersom restaurangbranschen blir alltmer internationell får du också fördjupade kunskaper i engelska som är bra om du i framtiden vill jobba utomlands.
UTBILDNINGSRESA
Tillsammans med dina klasskamrater åker du till en storstad i Europa. Då kan du lära dig mer om internationell matlagning och hur restaurangbranschen fungerar i andra länder.
HÄR FINNS PROGRAMMET
GÖTEBORG
BYGGNADSARBETARE ELLER MÅLARE
Tillhör du dem som förnyar, förbättrar och sätter färg på tillvaron? Vill du skapa något som håller? Drömmer du om en färgstark miljö? Gillar du att arbeta praktiskt? Då kanske den här utbildningen är något för dig. Här får du bygga, renovera och måla.
MÖJLIGA FÖRDJUPNINGAR SOM BYGGNADSARBETARE
BETONGARBETARE GOLVLÄGGARE
SNICKARE
MURARE
MEDELLÖN enligt SCB
Byggnadsarbetare 29 400 kr
Målare 33 600 kr
INRIKTNING
· Anläggningsfordon
· Husbyggnad
· Mark och anläggning
· Måleri
· Plåtslageri
MÖJLIGA YRKEN
Utbildningen förbereder dig för att jobba som byggnadsarbetare, snickare, murare, betongarbetare, golvläggare eller målare.
EFTER GYMNASIET
Byggnadsarbetare: Du kan efter gymnasiet börja arbeta som lärling. Lärlingstiden är 6 800 timmar. Efter tre år på Yrkesgymnasiet med minst E i alla ämnen får du tillgodoräkna dig 2 800 timmar. Alla gymnasielärlingar som uppnått färdig utbildningstid får yrkesbevis.
Målare: Du kan efter gymnasiet börja arbeta som lärling. Efter tre år på Yrkesgymnasiet med minst E i alla ämnen får du tillgodoräkna dig 3 000 timmar.
DETTA ÖVAR DU OCKSÅ
Företagande och entreprenörskap.
KÖRKORT
Oftast krävs B-körkort för att kunna få jobb inom branschen. Därför erbjuder Yrkesgymnasiet varje elev på bygg- och anläggningsprogrammet ett startpaket för körkort.
HÄR FINNS PROGRAMMET
ALE, BORÅS, GÄVLE, GÖTEBORG, HUDDINGE,
LINKÖPING, MALMÖ, MUNKEDAL, NORRKÖPING, SKELLEFTEÅ,
SOLNA, STOCKHOLM, SOLLENTUNA, UMEÅ, UPPSALA,
VÄSTERÅS OCH ÖREBRO

Läs vårt magazine
