Yrkesläraren Susanna om barn- och fritidsprogrammet: ”Stor nytta av all praktisk erfarenhet”

Bli en lysande ledstjärna på barn- och fritidsprogrammet! Yrkeslärare Susanna har en gedigen bakgrund med erfarenhet både från förskolans värld och som gymnasielärare i psykologi och religion.

Sedan några år tillbaka arbetar Susanna som yrkeslärarare här på Yrkesgymnasiet och får kombinera sina erfarenheter på ett perfekt sätt.

– Yrkesgymnasiet är en lärlingsskola vilket innebär att du som går här tillbringar 50 % av utbildningen ute på olika pedagogiska verksamheter, förklarar Susanna. I årskurs ett får du erfarenhet från en förskola och i årskurs två från skola- och fritidsverksamheter. Det tredje året väljer du själv vilket du vill fokusera på.

Efter som APL, arbetsplatsförlagt lärande, är en sådan stor del av gymnasietiden ägnar Susanna mycket av sin arbetstid åt att besöka sina elever ute på de olika arbetsplatserna.

– Det är en fantastiskt rolig del av mitt arbete, ler Susanna. Att få träffa eleverna utanför skolan stärker relationen mellan lärare och elev och jag lär känna dem på ett helt annat sätt, vilket även har en positiv inverkan på det skolförlagda lärandet.

Fördelen med Yrkesgymnasiet är att det är en liten skola med familjär atmosfär.

– Alla känner igen alla, säger Susanna. Vi stannar upp och pratar med eleverna när vi träffar på dem i korridorerna. Alla vi i lärarkåren är engagerade och ser till individen.

Yrkeskurser i yrkesämnen inkluderar bland annat pedagogik, barns utveckling, etik och mänskliga rättigheter samt hälsa och friskvård. När du är färdig med dina tre år på barn- och fritidsprogrammet tar du examen som barnskötare vilket innebär att du är anställningsbar direkt. Men också att du har möjlighet till behörighet att läsa vidare till förskollärare eller grundskollärare.

– Du har stor nytta av all praktisk erfarenhet som du har samlat på dig ute på APL-platserna. Det ger ett försprång när du söker arbete eller om du vill läsa vidare. Och barnskötare, elevassistenter och lärare behövs alltid, avslutar Susanna.

Klicka här för att läsa mer barn- och fritidsprogrammet på Yrkesgymnasiet!