Yrkesgymnasiets Elevfond fortsätter att sätta guldkant på elevernas tid på skolan

Elevfonden sätter ”guldkant på tillvaron” för Yrkesgymnasiets elever. I år delade fonden ut sammanlagt 403 500 till inte mindre än 16 (!) olika projekt till nio olika skolor runt om i landet.

Elevfonden instiftades av Yrkesgymnasiet när flera företag som tagit emot lärlingar från våra skolor ville bidra med mer än bara lärlingsplatser. Fonden har vuxit stadigt och är nu över 1 000 000 kr. Elevfonden sätter guldkant på elevernas utbildning genom att möjliggöra projekt och satsningar som annars inte skulle gå att genomföra.

Yrkesgymnasiet Örebro tilldelades sammanlagt 60 000 kronor ur Elevfonden för att utbildas och utvecklas genom att delta och tävla i yrkes-EM i Italien.

YG Örebro har redan nyttjat en del av fondpengarna när Eden Kassahun och Hani Mohammed Ibrahim fick byta skolmiljön på Yrkesgymnasiet i Örebro mot italienska Cervia, beläget två mil utanför Bologna.

Örebro-duon som läser på hotell- och turistprogrammet fick representera skolan och tävla för Sverige på den årliga AEHT-tävlingen.

– Det var en fantastisk upplevelse och jag lärde mig massor, berättar Kassahun.

AEHT-tävlingen, eller enklare benämnt som yrkes-EM, fick nu chansen att mäta sig med övriga länder inom Tourism Destination och Restaurant Service.

Eden Kassahun fick uppleva några fullspäckade dagar med massor av utvecklingsmöjligheter inom ”service-yrket”.

– Det var enormt roligt och givande och få chansen att lära känns massa deltagare från andra länder. Dessutom fick man med sig massor av kunskaper inför framtiden, konstaterade Kassahun som trivs oerhört bra på Yrkesgymnasiet och på HT-programmet.

– Jag trivs jättebra, just kombinationen mellan studierna mellan praktik och arbetsliv passar mig perfekt, konstaterar Eden Kassahun.

Rektorn Åsa Lagerlund applåderar också möjligheterna som Elevfonden skapar.

– Det är bra för skolan och skapar förutsättningar som eleverna annars inte hade fått, det är också bra för skolan och ett sätt att synas för oss i samhället.

Se nedan för bilder från den givande resan.

Projektidéerna är oändliga där det egentligen inte finns några begränsningar. YG Stockholm beviljades till exempel 25 000 kronor ut ”fonden” för stödpaket till olika skolor i Tanzania och Zanzibar där elever och lärare ska bidra med skolmaterial.

– Vi kommer besöka några skolor och bidra med skolmaterial och väggklockor. De skolor de kommer besöka har väldigt lite eller inga resurser och här fanns det verkligen en möjlighet att göra direkt skillnad. Det fanns exempelvis inga klockor vilket gör att de har svår att visa på lära eleverna klockan, berättar YG Stockholms rektor Nicole Rubin.

Här nedan är de senaste projekt som fått bidrag ur Elevfonden.

YG Gävle – VVS mässa 6 000 kronor, cyklar 40 000 kronor, besök UF mässa 12 500 kronor, resa till Reykjavik 30 000 kronor.

YG Malmö – Värdegrundsarbete för 140 elever 25 000 kronor.

YG Linköping – Temadag kuben – 15 000 kr, värdegrundsarbete, fortsättning på ovan 14 000 kronor, värdegrundsarbete fortsättning  20 000 kronor.

YG Sollentuna – Upprustning av metodrum för VO programmet 40 000 kronor.

YG Umeå – Förbättra inomhusmiljö för elever  50 000 kronor.

YG Skellefteå – Temakvällar för integration 30 000 kronor.

YG Västerås – Mikrolån till tredje världen 12 000 kronor, Dreamhack för elprogrammet 24 000 kronor.

YG Örebro – Yrkes-EM (Italien) för HT programmet, kategori 1 20 000 kronor, Yrkes-EM (Italien) för HT programmet, kategori 2 40 000 kronor.

YG Stockholm – Stödpaket till Tanzania och Zanzibar 25 000 kronor.