Yrkesgymnasiet Umeå inleder samarbete med Mekonomen

Samarbete med Mekonomen på Östteg och Kronoparken i Umeå. Nu blir fordonsutbildningen på Yrkesgymnasiet ännu bättre.
– Det betyder väldigt mycket för oss att ha samarbete med två så stora verkstäder, säger Viktor Olsson, fordonslärare på YG.

Branschen skriker efter folk. Utbildningen till fordonsmekaniker ger en bra möjlighet till jobb i framtiden.
Yrkesgymnasiet i Umeå har nu säkrat upp ytterligare en pusselbit till sin utbildning då två Mekonomenverkstäder – en på Östteg och en på Kronoparken – har hoppat på YG-tåget.
– Vi har en elev som gör sin APL på Mekonomen i dagsläget. Det här samarbetet är väldigt viktigt för oss. Det kan vara knepigt att få med vissa företag på båten när det gäller APL, att då ha två så stora verkstäder betyder väldigt mycket, säger Viktor Olsson, fordonslärare på YG.

– Vi har ett bra samarbete med Mekonomen där vi kan bolla idéer och ha dem som ett bollplank ute i verkligheten, säger Olsson.
Ramzi Altabatibi är platschef på Mekonomen på Östteg. Han har jobbat där i fem år och gillar YG:s upplägg med kombination av teori och praktik.

– Det är väldigt bra. De har långa block hos oss med två veckor här och sedan två på skolan, det blir sammanhängande hela tiden. Sedan har vi bra kontakt med skolan och läraren Viktor. Den elev vi har i dag är bra, han lyssnar och vill gå rätt väg, säger Ramzi.

Vad krävs av en bilmekaniker i dag tycker du?
– Man måste tycka om arbetet, vara intresserad och vilja det själv. Det behövs verkligen nya bilmekaniker till branschen, nu finns det nästan inga lediga. Samtidigt kommer det nya generationer av bilar som vi ska lära oss så behovet av nya mekaniker är stort, säger Ramzi Altabatibi.
Yrkesgymnasiet har även samarbete med bland andra Motorcentralen, Scania, Bil Dahl samt två mekarverkstäder.