Yrkesgymnasiet Skellefteå besöker Koenigseggs fabrik

Tack vare bidrag från Elevfonden fick fordonsläraren Thomas Johansson möjlighet att med sina fordonselever och läraren Karin Christensen resa till Ängelholm för att besöka sportbilstillverkaren Koenigseggs fabrik. Vi träffade Thomas för att höra mer om resan.

Hur kändes det att komma till fabriken?

Det var en enorm upplevelse för oss motorgalningar! Mottagandet var mycket bra och informativ gällande regler för t.ex. fotoförbud, hålla ihop gruppen och dylikt. Det var tydligt att det råder hög säkerhet och man är väldigt mån om att skydda sina uppfinningar.

Thomas berättar att besöket i sin helhet var väldigt uppskattat och som grädde på moset fick de se på när man startade upp en snart leveransfärdig bil och rullade ut den på testplattan. Samtliga i gruppen sken upp!

Vad betyder studiebesöket för skolans fordonsutbildning?

– Studiebesök som detta är av hög nivå och kommer helt klart att ”eka” i väggarna under mycket lång tid framöver. Eleverna kommer att sprida sina berättelser till sina vänner och praktikplatser och på så sätt skapa attraktion för linjen på ett sätt vi aldrig tidigare haft möjlighet till.

Hände något oväntat under besöket?

Det som var lite oväntat var att företagets VD Christian Von Koenigsegg själv kom ut och signerade kataloger som vi fick med oss hem till Skellefteå men något som värmde otroligt mycket var att eleverna blev ombedda att söka arbete på anläggningen i framtiden eftersom de gärna vill ha ungdomar som älskar sportbilsmärket till sin fabrik.

För att sammanfatta besöker beskriver Thomas det som en magsik upplevelse, helt klart ett Nirvana för motorälskare. Både Thomas och eleverna tillägger att det här besöket är något som har gett intryck som de kommer bära med sig länge.

Ett stort tack Yrkesgymnasiet som trodde på denna idé och Karin Christensen som via kontakter möjliggjorde denna upplevelse.