Yrkesgymnasiet Örebro på Yrkes-EM

I maj månad så åkte två elever från Yrkesgymnasiet i Örebro till Giulianova i Italien för att tävla i Yrkes-EM inom ramen för den europeiska organisationen AEHT (European Association of Hotel and Tourism Schools). Arrangemanget avsåg två olika deltävlingar, den ena var i reception (Front Office) och den andra inom turism (Tourism destination).

De tävlande var tio skolor från Italien samt tio skolor från olika europeiska länder, bland annat Finland, Makedonien, Spanien, Malta etc. Syftet med AEHT:s tävling är att främja elevernas kunskaper i deras yrkesprofession, samt att knyta nya internationella kontakter med framtida partnerskolor.

Rebecca Eklund, ÅK2 tävlade i reception där hon ställdes på prov inför en jury med ett iscensatt rollspel. En kund skulle komma med en problem som hon fick lösa på plats. Gabriella Morad, också hon i ÅK2, fick samla material hemifrån för att presentera en turistdestination med anknytning till rekreation i natur. Gabriella valde att presentera populära Ånnaboda som ligger i utkanten av Örebro. Hon fick ett marknadsstånd att smycka ut och självklart gick färgerna i YG-grönt! Bilder från Ånnaboda visades och Gabriella fick berätta för de som besökte hennes bord om Ånnabodas vackra natur och vandringsleder. Gabriella berättar:

– Det var roligt och även utmanande att stå i mitt stånd och representera Sverige. Jag träffade många nya människor och lärde mig mycket om hur man ska tillmötesgå människor som inte riktigt förstår eller talar lite engelska. Jag saknar redan alla man lärde känna där och hoppas att jag får göra en liknande resa igen! Det var jätteroligt!

Förutom att tävla fick eleverna och lärarna följa med på guidade turer där Italiens fantastiska naturturism presenterades. På dessa turer fann flera av de deltagande eleverna varandra och utbytte erfarenheter och kunskaper. Språket tränades flitigt och flera kulturella fenomen diskuterades. Rebecca Eklund berättar:

– Det var väldigt roligt att se Italien, lära känna kulturen och inse alla stora skillnader mellan hur vi har det i Sverige. Det var en helt underbar resa och man lämnade landet med flera nya vänner som bor runt om i hela världen. Alla var otroligt positiva, givmilda och välkomnande och det blev en riktig boost i form av självutveckling och även yrkesmässig utveckling. Detta minne sitter för resten av livet!”

Denna resa möjliggjordes tack vare ThorenGruppens Elevfond.