Yrkesgymnasiet Örebro – ett internationellt projekt inom ATHENA

[ingress]Yrkesgymnasiet orebroygÖrebro deltar i ett treårigt utbyte inom ramen för Athena partnerskap med hotell- och turismprogrammet i Srednja Turistička Škola, Beograd.[/ingress]

På måndag bär det iväg till Belgrad och eleverna ska vara där i två veckor. Ida Helderud, yrkeslärare för hotell- och turismprogrammet berättar:

Detta är ett projekt som har till syfte att öka förståelsen mellan kulturer och ge eleverna på hotell- och turistprogrammet fördjupade kunskaper inom deras yrkesområde men också för att sätta Yrkesgymnasiet Örebro på den internationella kartan.Vi reser till Belgrad och kommer där att möta elever och lärare som går på en hotell- och restaurangskola i Serbien. Tillsammans kommer skolorna att arbeta med att samla information om respektive land. Denna information ska sedan sammanställas till någon sorts säljbar produkt som sedan ska ställas ut på Örebros UF-mässa i vår, förklarar Helderud och fortsätter:

– De serbiska ungdomarna och lärarna kommer att vara här i Örebro då, så de kommer också vara med på mässan. Arbetet nu i höst går ut på att samla och sammanställa information om hur det är att vara ung turist i Serbien, de serbiska ungdomarnas jobb är att visa och berätta för oss vad som finns att gör och hur det går till i deras land. Vi ska också hjälpa de serbiska eleverna med motsvarande information om Sverige, berättar en förväntansfull Helderud.

Hela projektet drivs som ett UF-företag vilket betyder att de har en chans att faktiskt tjäna riktiga pengar på deras produkt som de sedan kan skänka till välgörande ändamål.

– Vi kommer att hålla alla uppdaterade på hur det går med projektet och hoppas att alla med spänning följer det, avslutar Helderud.

Skolan kommer också att under Belgradvistelsen ha möjlighet att besöka den stora AEHT konferensen för vilken Belgrad i år är värd för. Skolans elever kommer inte att delta i skoltävlingarna men insupa atmosfären, och snappa upp idéer och kvalitéer som de ska arbeta med i den ordinarie undervisningen för att vara med på nästa års tävling nu när skolan har blivit certifierade hos AEHT.