Yrkesgymnasiet Malmö väcker läslusten med Ztory

Yrkesgymnasiet i Malmö ger tillgång till Ztory för alla skolans elever och lärare. Ett program med flertal tidskrifter för att komplettera skolans bibliotek och gynna en mer innovativ och nytänkande undervisning. Victor som undervisar i svenska använt sig av programmet i hans undervisning.

Berätta, vad är Ztory?
– En möjlighet att kunna läsa intressanta artiklar anpassade för individen. Detta gör man elektroniskt. Det blir rolig och intressant läsning.
Hur kan du som lärare använda programmet?
– Jag har använt det nu precis i en referatövning där de skriver referat på texter. Jag valde ut en, sen fick de referera på en valfri text som de fick söka fram. Då får de även lära sig att söka fram vettig information.
Hur kan våra elever använda sig av Ztory?
– Det går absolut att använda sig av och det är positiva mångfalden av magasin för att det ska locka många elever. Det finns allt från musik till Tv-spel.
Vilka fördelar tycker du Ztory har?
– Lättillgängligt, så att det bidrar till enkel och mer läsning. Och att det finns många olika sorters tidskrifter så det passar fler och olika elever.

Marcus Wirbrand läser sitt första år på el- och energiprogrammet och berättar hur hans upplevde Victors användning av Ztory på lektionen samt vad han tycker om skolans bibliotek.
Hur ser du på att dina lärare börjar använda sig av Ztory i undervisningen?
– Bra för vi elever lär oss mer. Vi gjorde precis ett referat på Victors lektion som var väldigt givande. Jag tycker det är bra att använda sig av programmet istället eftersom man kan använda sig av fler texter då.
Vilka fördelar ger Ztory dig som elev?
– Jag tycker det är bra för det finns många tidningar också. Inte bara historier utan mycket bilder och det blir roligare att lära sig. Det är stor fördel att ha detta i skolan när man skriver eftersom det ger många källor.
Vilken nytta tror du elever har av ett bibliotek i skolan?
– Väldigt stor nytta, plus att det är närmre än stadsbiblioteket. Att ha ett bibliotek så man kan läsa böcker kan göra att man förbättrar sin svenska. Jag är helsvensk men man kan alltid lära sig mer och då få bättre betyg.

Vilken är din favoritbok?
– Stjärnlösa nätter – vi läste den i skolan, den är så bra! Man ville verkligen läsa mer.