Yrkesgymnasiet Malmö på Hike

En tidig onsdagsmorgon samlades förväntansfulla elever från årskurs 2 & 3 på Yrkesgymnasiet i Malmö. Eleverna som valt Idrott och Hälsa 2 som tillval i deras kursplan skulle ut på äventyr, nämligen paddling och övernattning i tält under 3 dagar och 2 nätter.

Jonathan Frank Kristiansson läser sitt andra år på handel- och administrationsprogrammet och var med. Kan du inte berätta mer om dagen Jonathan?
– Vi samlades på skolan vid 7 för att bereda så vi hade packlistan klar med tält och stormkök bland annat. Vi var totalt 12 elever och 3 vuxna som följde med. Vi tog buss till en kanotcentral som först var fel, men till slut hittade vi. Då förberedda vi med att göra våra saker vattentäta med plastpåsar och snören. Sen paddla vi och paddla, vissa ramlade i. Sen på kvällen slog vi upp tält, grillade och lekte några lekar, bland annat maffiamördaren som faktiskt var väldigt rolig och spännande. Många spelade lite kort i tälten innan vi gick och la oss.

Varför tror du att ni gav er ut på ett sådant äventyr?
– För att lära sig samarbeta, kommunikation och prova sin uthållighet.

Vad var det roligaste med dagarna?
– Allt var väldigt roligt men det var väldigt skönt när vi vilade och hängde på kvällarna för det var krävande att paddla. Jag fick ju paddla med Donat som är vår idrottslärare, längst bak för att hjälpa alla som ramlade i och fastnade så det fick jag också göra och det var tufft.

Goce Bockarovski är yrkeslärare på VVS- och fastighetsprogrammet och var också med under dagarna. Vad tyckte du var det bästa med dagarna?
– Det var nog när båda jag och en del elever fick bada, ofrivilligt såklart! Det blev mycket skratt och mycket blött. Sen var det väldigt kul att se eleverna börja samarbeta med paddlingen. Det tog olika tid för alla men vissa blev synkade efter en dag andra timme.

Från ett lärarperspektiv, vad var syftet?
– Det är som sagt ett delmoment i Idrott och Hälsa 2. För att lära sig mer om samarbete, säkerhet och planering. Vad ska man ha med sig för mat för att kunna klara det och vad bör man packa för ett sånt här äventyr.