Yrkesgymnasiet Malmö får efterlängtad ackreditering från Erasmus

Yrkesgymnasiet Malmö har fått en ackreditering av Erasmus, vilket innebär att skolan får förtur till projektstöd. Ville Peltomäki, skolans Erasmuskoordinator, hoppas att det kan ge fler möjligheter för skolans elever att ha praktik utomlands. – Vi sysslar med att göra våra elever anställningsbara och det här kommer att vara en boost på deras CV, säger han.

När Ville Peltomäki gick i skolan var han själv med i Erasmusutbyten. Den upplevelsen gav honom inspiration till att skaffa en högre utbildning, lära sig fler språk och bo i fyra olika länder innan han landande i Sverige. Ville har därmed själv upplevt hur mycket positivt en utomlandsresa genom Erasmus kan leda till. Det är därför föga förvånande att Erasmus ackreditering betyder mycket för honom, men även för skolan.

Möjliggör praktikplatser utomlands
Ackrediteringen innebär att Yrkesgymnasiet i Malmö har visat att det finns personal, visioner och medel för att ge eleverna bra möjligheter under utomlandsvistelser.
– När vi nu ansöker om projektmedel så står vi ”first in line”, vilket är något som kommer att möjliggöra många olika projekt. Centralt i vår strategi är att vi ska kunna erbjuda alla elever i årskurs 3 möjlighet att praktisera utomlands.

Eleverna kommer i förstahand att få ha praktik i Holland, där Yrkesgymnasiet Malmö har inlett ett samarbete med ett lokalt college.
– Fas ett är att nuvarande elever i årskurs 2 erbjuds praktik i norra Holland under våren 2022. Innan det kommer vi att ha förberedande utbildning mellan engelskalärare och yrkeslärare.

Kommer göra eleverna ännu mer anställningsbara
Ville är övertygad om att upplevelsen kommer att ge mycket till eleverna på både ett personligt och professionellt plan.
– Vi sysslar med att göra våra elever anställningsbara och det här kommer att vara en boost på deras CV. Det kommer även att hjälpa elever på alla nivåer att sträva efter en högre kunskapsnivå inom engelskan. Och hur roligt är det inte att få åka utomlands med kompisarna i trean?