Yrkesgymnasiet Malmö – ett bra val

[ingress]Vi tog pulsen på några av Yrkesgymnasiet Malmös ettor angående skolan och framtidsplaner. Vi har Shehad och Sami från Handelsprogrammet (HA), Raymond från Fordons- och transportprogrammet (FT) och Yassin från VVS- och fastighetsprogrammet (VF). [/ingress] Varför valde ni just Yrkesgymnasiet?
”Yrkesgymnasiet var mitt första val så jag var nöjd när jag kom in. Jag sökte till skolan för att jag känner många byggare som alla håller med om att praktik är viktigt”, säger Yassin VF13 om varför han valde just Yrkesgymnasiet.

”Då jag fattades några kurser från grundskolan hade jag inte samma valfrihet som många andra när det gällde valet – tills jag hörde talas om att Yrkesgymnasiet var en liten lugn skola och såg möjligheten att få mer uppmärksamhet i klassrummet. ”, säger Shehad HA13.

För andra var valet mycket mer självklart, Raymond FT13 växte upp i en ”bilmiljö” och ville fortsätta på det spåret. ”Sedan tycker jag att det är bra att man får startpaket till körkort och att det är mindre elever per klass.” lägger han till.

Sami HA13 valde YG för att han hade hört att sammanhållningen på skolan var bra och att man får vara som man vill vara.

Nu när ni gått på skolan ett tag, vad tycker ni är bäst och varför?
”Det bästa med skolan är att den ger en bra start på yrkeslivet genom praktiken”, säger Raymond FT13.  Yassin VF13 håller också med om att praktiken är det bästa: ”Det bästa med skolan, förutom att det känns riktigt bra i klassen, är praktiken. Dels för att man får se hur det kommer vara i framtiden, dels för att man får social träning men också för att lärarna verkligen vill hjälpa en.”

För Sami HA13 är det bästa med skolan att lärarna och rektorn är bra, samt att det är en bra variation på lektioner och praktik.

Berätta om er praktik.
Shehad HA13 svarar glatt – ”Jag ska ha praktik på Lagerhaus som jag ser väldigt mycket framemot. Det jag tycker är bäst med praktiken är att man lär sig hur det är utanför skolan, samtidigt som skolan alltid finns nära till hands om man behöver hjälp. Något annat som är bra med praktik är att man får tillfälle att testa på olika saker.” Sami som också läser handel ska ha praktik som telefonförsäljare på Dialect.

”Jag ska ha praktik på ett VVS-företag och åka servicebil vilket ska bli riktigt roligt, mycket för att det är ett väldigt varierande jobb”, säger Yassin VF13.

För Raymond FT13 dröjer det ett tag innan han får gå ut på praktik – ”läser man fordon har man mer att lära sig innan man är redo att ge sig ut på praktik”.

Slutligen, var ser ni er själva i framtiden?
”Jag gillar butiksmiljön, så där antagligen. Handelsprogrammet ger mig bra en bra grund för framtiden.” – Shedad HA13
”Du kommer fortsätta se mig i en miljö av bilar” – Raymond FT13.
”I framtiden är jag butikschef” – Sami HA13
”Som chef för ett VVS-företag” – Yassin VF13