Yrkesgymnasiet Malmö – en branschrekommenderad skola

Hallå där och grattis till att ha blivit branschrekommenderad skola! Vad innebär detta med att bli branschrekommenderad skola av BYN?

Rektor_Malmo_-_Madeleine_Flis– Tack, vi är glada och mycket stolta eftersom detta är en slags kvalitetsmärkning av skolor som utbildar för BYNs yrken. Det gäller alltså utbildningar på gymnasieskolans Bygg- och anläggningsprogram, inriktningarna Anläggningsfordon, Husbyggnad samt Mark- och anläggning. I vårt fall på YG Malmö handlar det om inriktning Husbyggnad. BYN är Byggnadsindustrins Yrkesnämnd och det är deras styrelse som sätter kriterierna och nu har de bedömt att vi har förutsättningar att ge yrkesutbildning som motsvarar branschens krav.

Detta betyder att vi håller bra kvalitet både vad gäller utbildning, APL-platser osv. ”Det känns lite som att ha gått upp i seriesystemet och numera spela i en högre liga”.

Varför är det så bra att bli branschrekommenderad som gymnasieskola, är inte detta bara för företag?

– Vi har velat bli detta för att det ”andas” kvalitet. Om det finns en kvalitetsmärkning tycker jag att man ska sträva efter den eftersom det visar på att vi vill och kan. Representanter från BYN har varit här och intervjuat allt från skolledning, lärare till elever samt tittat på verksamheten och hur vi arbetar för att utveckla denna. Vi har levt upp till de förväntningar som finns och nu gäller det att arbeta vidare och bli ännu bättre. BYNs branschrekommendation har tidsbegränsning och gäller fram till 30 juni 2016 och sedan ska ny ansökan in igen. Så det gäller att hela tiden stå på tå och sköta verksamheten på bästa sätt säger Madeleine Fils.

På vilket sätt är detta bra för YGs elever? Gör det dem mer anställningsbara?

– Ja eftersom BYN är representanter för branschen så vet de vad som behövs där ute och hur det ser ut vilket de sätter som krav på vår utbildning också så absolut. Branschrekommenderad skola ger med säkerhet bättre access till nya APL-platser. Allt som kan komma våra elever tillgodo i form av erfarenhet av verkliga livet gör dem mer anställningsbara säger rektor Madeleine avslutningsvis.