Yrkesgymnasiet lånar till yrkesvänner i utvecklingsländer

Yrkesgymnasiets egen Elevfond går till olika projekt som gör elevernas undervisning roligare och bättre. Ett projekt var microlånsprojektet, där elever väljer låntagare i utvecklingsländer utifrån sin programinriktning. Eleverna tycker att projektet var väldigt lyckat och projektet kommer att fortsätta nästa år.

1500 dollar skulle fördelas till personer som saknade kapital i utvecklingsländer för att starta upp sitt företag. Det kunde vara frisörelever som lånade ut till en frisör som saknar pengar till klipputrustning eller kanske fordonselever som lånade ut till en mekaniker som behöver en lokal för att starta sin verkstad.

Flera ämnen som svenska, engelska och samhällskunskap är involverade i microlånsprojektet. Lärare Henrik Paananen har hand om samhällskunskapsbiten. Han berättar om projektet:

– Vi använder oss av KIVA, en icke vinstdrivande organisation som lånar ut pengar till människor i utvecklingsländer. KIVA finns i 84 länder och har sedan 2005 lånat ut pengar till 1,4 miljoner människor. De är helt enkelt en mellanhand för privatpersoner som vill investera i människor som behöver hjälp.

Henrik fortsätter:

– Om du vill låna pengar till en person via KIVA fungerar det som ”crowdfounding”, där flera personer ger pengar för att komma upp i summan som behövs, med skillnaden att du får tillbaka pengarna om projektet lyckas. Du ser en bild på personen, en kort presentation och kan sedan läsa personens historia, ungefär som ett CV.

Eleverna tävlar mot varandra

På skolan har eleverna fått dela upp sig i grupper inom sitt program, t.ex. el-eleverna har flera mindre grupper. Sedan får de välja en person inom samma yrkesområde på KIVA:s hemsida som de vill investera i och kolla upp förutsättningarna. Det kan vara landets styre, kultur och levnadsvillkor. Eleverna gör detta för att se hur deras lån kan hjälpa personen att hjälpa landets samhälle. Eleverna får presentera vad de kom fram till för varandra och hålla en presentation om varför deras valda person ska finansieras.

– Det blir som en tävling mellan elevgrupperna i varje program. Den grupp med mest övertygande argumentation om varför deras projekt ska finansieras får mest pengar att låna ut. Även om alla grupper får en summa att bidra med, berättar Henrik.

Eleven Samuel tycker att projektet är en bra idé

Projektet gynnar inte bara människor utomlands, utan även Yrkesgymnasiets elever tycker om projektet. Samuel Soro Fernandez är en av de elever som fick hitta en person att låna ut till.

– Jag tycker om microlånsprojektet. Det är en smart idé som gör att vi kan hjälpa andra som behöver det. Men det svåraste var att välja ut en person som passade. Vi valde en man ifrån Libanon som behövde en lokal till sitt virke, så att han kunde köpa in mer till ett billigare pris. Det roligaste var att få presentera allt vi jobbat med, berättar Samuel.

Projektet är tänkt att fortsätta flera år framöver genom att pengarna betalas tillbaka och kan användas igen samt genom insamlingar och välgörenhetsprojekt som ger projektet mer pengar att låna ut.