YG Malmö samarbetar internationellt

YG Malmö fick under vecka 40 besök från en skola i Frankrike och ett utbytesprojekt har nu sparkats igång. Lärare och elever från Arras fick under intensiva dagar bland annat se Västra hamnen, Emporia, åka till Sysav på studiebesök samt bäst av allt – lära känna skolans personal och elever.
– Det blev en väldigt lyckad vecka! Våra elever som var med i gruppen skötte sig exemplariskt och visade på moget uppförande, berättar rektor Daniel Tegnvallius.

För snart tre veckor sedan fick YG Malmö franskt besök vilket också blev starten på ett spännande utbytesprojekt. Personal och elever tog emot besökarna med öppna armar och det tog inte lång tid innan nya vänner var funna. En av eleverna som var med och hjälpte till är Kevin Mårtensson som tyckte att besöket var oerhört lyckat samtidigt som det också förbättrade hans engelska.

– Jag skulle vilja säga att det var nervöst i början men när man väl började känna fransmännen så blev det roligt. Det bästa med besöket var att vi fick nya vänner och det förbättrade vår engelska, förklarar Kevin.
Det är inte första gången som skolan från Arras kommer på besök. Personal från skolan flögs hit redan i maj i år för att tillsammans med YG Malmö planera ett framtida samarbete.
– I början av året fick jag ett mail ifrån skolan i Arras att de ville starta ett utbytesprojekt med en svenska yrkesskola. Jag skrev direkt att det fanns ett intresse från vår sida. I maj kom två lärare och rektorn till oss under tre dagar för att diskutera ett framtida samarbete. Det gick väldigt fort och under sommaren togs ett beslut att gå in i ett utbytesprojekt redan läsåret 17/18. Under oktober skulle gruppen från Arras komma till vår skola och i maj ska vi åka till dem i Frankrike, berättar Daniel.

YG Malmö har redan nu siktet inställt på maj 2018 då det är vår tur att packa väskan. Förutom Kevin Mårtensson var även vår elev Sanna Hellström med och hjälpte till under veckan som enligt henne var en mycket lärorik sådan.
– Det var väldigt stelt i början men det började avta när vi skulle börja kommunicera med varandra och lära känna varandra. Vi har varit delaktiga i hur vi ska planera upp dagarna för deras elever, maten och vi har även ordnat aktiviteterna på kvällarna. Det bästa med besöket var att vi fick nya vänner, ett helt nytt band och syn på Frankrike, berättar Sanna.

Dagarna kunde inte ha blivit bättre och man tittar tillbaka på besöket med ett stort leende på läpparna. Fransmännen var väldigt nöjda med de aktiviteter som genomfördes och de uppskattade också vårt varma välkomnande.

– Väldigt lyckad vecka! Våra elever som var med i gruppen skötte sig exemplariskt och visade på moget uppförande. De tog hand om aktiviteter och guidning med mera av både elever och lärare från Arras. De fick mycket beröm av den franska gruppen. Fransmännen var mycket nöjda med aktiviteterna och gästvänligheten vi visade dem. Var över förväntan från deras sida! Också roligt att få se hur pass bra eleverna connectade med varandra. Fokus låg på kultur, det engelska språket och skolsystem vilket vi lyckades fantastiskt bra med. Tanken är att det här sedan ska mynna ut i ett Erasmusprojekt där ett fåtal elever ska ha möjlighet att göra en APL-period hos varandra. Något som känns väldigt spännande, avslutar en glad och stolt Daniel.