VVS-yrket är Jonathans drömjobb

VVS-branschen skriker efter nya rörmontörer.  Enligt bransch- och arbetsgivarorganisationen Installatörsföretagen finns det akut brist på arbetskraft inom VVS-branschen med ett rekryteringsbehov på ca 4 340. Jonathan Holmgren från Yrkesgymnasiet Umeå bryter mönstret. Han har redan nu fått en fast anställning.

Holmgren,19, läser tredje året på VVS- och fastighetsprogrammet på Yrkesgymnasiet i Umeå. Redan sen första terminen visade han framfötterna på sin praktikplats på Öhgrens El- och Kylteknik att han fick börja extrajobba. Det dröjde heller inte länge förrän det stod klart att en anställning på företaget väntade honom efter avklarade studier.

Det råder stor efterfrågan på VVS-montörer ute på arbetsmarknaden. Det bekräftas via Arbetsförmedlingens prognos för var jobben kommer finnas 2018, där VVS-montör toppar bristindexet. Det är därför viktigt att fler elever väljer att gå samma väg som Jonathan och utbilda sig till yrket då det är där många jobb i framtiden kommer finnas.

VVS-intresset för Holmgren har alltid funnits med i hans liv. Sedan barnsben har han följt med sin pappa, som även han är rörmontör, ute på olika uppdrag. Det blev därför naturligt att även Jonathan skulle fastna för yrket. Han tror att i grund och botten handlar det om att ha ett genuint intresse.

– Du ska vilja lära dig. Det går inte att du gömmer dig, går iväg och sätter dig och kollar på telefonen. Det har jag inte gjort och det har spelat stor roll. Det gäller att också kunna prata och vara social, det är också viktigt.

19-åringen kommer ha ungefär 2 000 lärlingstimmar redan när han tar studenten i sommar. Det innebär att han efter ungefär ett års arbete som lärling kommer kunna kliva på en heltidslön som en fullfjädrad rörmontör.

Redan efter ett år fick han börja göra mer saker på egen hand och inte bara följa med sin handledare. Sedan dess har det blivit mer och mer självständigt arbete.
– Jag fick fara själv då de förstått att jag kan det här. Då vågade de släppa mig på mindre jobb som de visste att jag klarar av, och det var efter ett år. Nu mot slutet börjar det bli mer och mer självständigt. Nu gör jag badrum helt själv. Det är kul att få känna att man har gjort någonting helt själv.

Varför Jonathan valde just VVS är han rätt klar med,
– Du lär dig ju nya saker hela tiden. Rörmokeri är väldigt stor variation och det är därför det är ett jättekul jobb. Jag blir stolt över något som jag gjort. Det är en hur härlig känsla som helst. Det är så härligt att se hur nöjda kunderna blir efteråt.

Jonathan avslutar med att ge sina bästa tips till de som är nya på en praktikplats,
– Visa intresse. Du kan ju inte allt då du just har börjat så du kan ju inte visa framfötterna på det viset men du måste visa intresse för att lära dig istället.

Fakta
Jonathans tre bästa tips för nya APL-elever nya på sin praktikplats:
1. Visa intresse.
2. Våga ta för dig.
3. Fråga alltid om du undrar över något.