Viktig dag om normer på YG Gävle

En solig fredag i maj hade vi på Yrkesgymnasiet i Gävle äran att få besök av David Berjlund. I jeans, t-shirt och med endast en dator med lite bilder gav han oss en halvdag fullt av nya tankar och intressanta perspektiv. David pratade fritt och personligt om normer i samhället, hur de sett ut förr och hur de ser ut nu. Många roliga och varma anekdoter bjöd han på, så skoj och skratt blandades med nyfikenhet och insikter.

– Jag har inte problem med att folk beter sig som fjollor. Jag har problem med att man bygger på stereotypen, berättade David.

Vi tog upp frågor som rörde den traditionella bilden av en homosexuell och eleverna tyckte till och bollade sina åsikter med David. Ingen hade rätt eller fel och inga frågor var förbjudna. Däremot var det oerhört lärorikt att höra någon med ett liv av erfarenhet berätta om konsekvenserna av då man inte har en öppen inställning. För David var inga frågor kring sexualitet, normer och fördomar förbjudna.

– Jag kan dock inte ge er hela bilden så håll ett kritiskt öga öppet, David kunde inte nog understryka hur hans version inte var den enda eller alltid den rätta.

Frågor kring HBTQ kan för ungdomar idag vara svåra att prata om. Det råder tabu och det finns redan satta normer som man förväntas upprätthålla. David kunde på ett väldigt proffsigt sätt föra en matnyttig och öppen diskussion med våra elever kring detta denna fredag i maj. Vi är oerhört tacksamma att han besökte oss och hoppas på att få träffas mer i framtiden.

Vi vill tacka David för sin värme och härliga personlighet och för att han givit oss fler perspektiv kring dessa viktiga frågor.