Vårdeleven Julia med och testar Coronapatienter

Trots utspridningen av covid-19 tvekade inte Julia Danielsson Lyren på att fullfölja sin APL på Huddinge Sjukhus.
– Jag var mer rädd att åka buss än att vara på min avdelning, säger hon.

Eleverna på vård- och omsorgsprogrammet blir färdiga undersköterskor efter examen.  Vårdeleven Julia Danielsson Lyren går tredje året på Yrkesgymnasiet Huddinge, och har under hela mars genomfört sin APL (arbetsplatsförlagt lärande) på Huddinge Sjukhus.

Trots att mars månad var en intensiv månad med smittspridning av covid-19 tvekade inte Julia en sekund på att fullfölja sin praktik.

– Jag visste direkt att jag ville stanna och hjälpa till, säger Julia.

Hon fick bland annat förbereda avdelningen innan de första smittade kom dit. Hon var även med och tog de första covid-19-proven på avdelningen.

Arbetet utförs enligt WHO och smittskyddslagen. Trots att situationen var helt ny för Julia kände hon sig inte osäker.

– Det var självklart lite läskigt eftersom det är en så speciell situation med den här pandemin, men vi fick glasklara direktiv och skyddsutrustningen var bra. Jag kände mig mer rädd på bussen än på sjukhuset.

Utöver arbetet som berörde covid-19 fick Julia göra allt som en undersköterska gör, till exempel ta blodtryck, förbereda för operation och ge praktisk omvårdnad. Alla kollegor var mycket välkomnade och hon kom direkt in i arbetet.

– Jag kände mig väl förberedd av min utbildning och alla kollegor var jättesnälla. De vill ha tillbaka mig på samma avdelning så jag kommer mest troligt arbeta där efter studenten. Det känns väldigt bra att få jobb där man gjort sin praktik.

Om Yrkesgymnasiet
Yrkesgymnasiet skapar jobb redan innan studenten. Eleverna lär sig sitt drömyrke genom minst 50% praktik på riktiga arbetsplatser. Just nu är det omvalsperiod för gymnasievalen. Välj Yrkesgymnasiet här.