Vård- och omsorgsprogrammet var ett självklart val för VM-medaljören Ellen

Ellen Granath är under dagarna som de flesta av eleverna på Vård- och omsorgsprogrammet. Men på fritiden gör hon något helt annat: hon tävlar i högsta nivån i damdivisionen av ringette, en sport som påminner om hockey. I nuläget har hon vunnit två VM-guld samtidigt som hon läser Vård- och omsorgsprogrammet på Yrkesgymnasiet.

17-åriga Ellen Granath älskar sport och framförallt ringette.
– Ringette är en snabb sport på is som bara är för tjejer. Ringette uppfanns i Kanada av Sam Jacks som tyckte de var orättvist att tjejer inte fick spela hockey. Ringetten har hjälpt mig genom svåra tider och är ett bevis att det inte spelar någon vilken bakgrund du har eller vart du kommer ifrån: om du fortsätter tro så når du dina drömmar.

När Ellen skulle välja program på gymnasiet var det just en händelse under VM i ringette som avgjorde valet, berättar hon.
– Jag har alltid velat hjälpa människor men efter mitt första VM så var det ett solklart val efter personliga erfarenheter, säger Ellen.
– Jag valde Yrkesgymnasiet för de har mycket praktik och jag som idrottar mycket vill ha mycket praktiskt. Det är också en liten skola och nära till det mesta, berättar hon vidare.

Men det är inte alltid lätt att satsa på en idrott på hög nivå och samtidigt gå på gymnasiet, berättar Ellen.
– Det gäller att prioritera rätt men jag har äldre i mitt lag som hjälper mig med uppgifter. Och sen så har jag alltid kontakt med lärarna ifall jag har en fråga.

Trots att det ibland är kämpigt så har Ellen lyckats kombinera ringetten med gymnasiestudierna. Det har redan blivit två VM-guld för 17-åriga Ellen.
– Att vinna VM-guld var en upplevelse. Jag har tagit två VM-guld, ett 2017 (i 9an) och ett VM-guld 2019 (andra året på gymnasiet). Båda mina VM var under stressiga tider men jag hade ett lag som stöttade mig i allt. Det är en otrolig känsla att få spela inför stor publik i Kanada och dessutom två år i rad. Det gäller bara att ha kontroll på nerverna.

I framtiden tänker Ellen fortsätta kombinera sport med vård och omsorg. Efter gymnasiet planerar hon att studera vidare till specialistsjuksköterska eller till sjukgymnast.
– Jag ser just nu fram mot en framtid med ett underbart jobb och sportkarriär, avslutar hon.