Vad är väl en APL på slottet – Hanna berättar om praktiken på Rosersbergs Slottshotell

Hanna går Hotell- och turismprogrammet på Yrkesgymnasiet och trivs som fisken i vattnet. Hon har just nu APL (praktik) på Rosersbergs Slottshotell, där hon får göra många olika arbetsuppgifter. Här berättar Hanna om praktiken, varför hon valde Yrkesgymnasiet och vad hon vill göra efter studenten!

Rosersbergs slottshotell i Stockholm

Hanna kör slottets bil

Vad får du göra på din APL?

– Frågan är väl snarare: Vad får jag inte göra? Det är allt från konferenser, ta fram kaffe och fika, fixa hotellpärmar till rummen, städning och så vidare. Det blir lite annorlunda i och med covid-19, så alla hjälps åt med allt. Jag skulle verkligen vilja lära mig receptionen. Hon som jobbar som receptionist här pratar alltid gott om den rollen så det skulle jag vilja testa!

Vad har du lärt dig under din APL?

– Jag har lärt mig att inte ta allt personligt, det var svårt i början men det är viktigt inom servicebranschen. Man är på en arbetsplats och ibland blir det fel men det handlar inte om mig som person utan om att jag ska utvecklas på min arbetsplats!

Varför valde du Yrkesgymnasiet?

– Jag började på byggprogrammet först, men på grund av skador blev det ett byte till hotellprogrammet vilket passar mig bra. Jag hade inte sett skolan innan jag började, men min SYV i grundskolan rekommenderade Yrkesgymnasiet! Jag trivs väldigt bra och min klass är riktigt bra. Lärarna är förstående och tar hand om oss elever.

Varför valde du hotell- och turismprogrammet?

– Jag valde det för att det verkade roligt och för att mina vänner gick där. Jag vet inte riktigt vad jag vill göra sen, men jag valde skolan och programmet för att man får göra något praktiskt och det verkade så kul!

Vad vill du göra efter studenten?

– Jag skulle vilja jobba utomlands, så på så sätt är hotell- och turismprogrammet väldigt bra! Det var också en anledning att det här programmet lockade att byta till. Jag vill ut och se världen efter studenten!

Snart kan du som går i nian också lära dig om service och hotellbranschen på gymnasiet.
 Läs mer om Hotell- och turismprogrammet här!