”Trodde aldrig att jag kunde blir så här social”

När Hanna Rahmanian började på Yrkesgymnasiet i Göteborg var hon rädd för att prata med människor. Men drömmen om att jobba på ett hotell efter studenten var starkare än rädslan.
– Jag trodde aldrig att jag kunde bli så här social, säger Hanna.

Hanna Rahmanian går andra året på Hotell- och turismprogrammet på Yrkesgymnasiet i Göteborg. Hon valde skolan för att större delen av undervisningen sker på en APL-plats.
– Innan jag började på Yrkesgymnasiet var jag inte alls en person som var social, men jag ville ändå jobba inom hotellbranschen. Jag valde Yrkesgymnasiet för att det har mycket praktik, säger Hanna.

Hon har sin APL-plats på familjeägda Hotell Arena. Där får Hanna chansen att testa många olika arbetsuppgifter.
– Just nu är jag i receptionen och lär mig hotellets bokningssystem. Jag tar incheckningar samt utcheckning. Lägger in bokningar, tar emot samtal och är också frukostvärdinna under morgonen, säger en självsäker Hanna.

Men så enkelt har det inte alltid varit för Hanna. Under första året när hon börjar Yrkesgymnasiet och under första APL-perioden upplevde hon att det var tufft att jobba eftersom hon inte var van vid arbetstiderna eller arbetslivet.
– Men man kommer in i det fort. Tillslut blir det kul att ha praktik och veta att man lär sig mer på sin praktikplats än i skolbänken, säger Hanna.

Hennes bästa tips för att lyckas på sin APL-plats är att vara öppen för att lära sig allt och verkligen ta in det som handledaren säger. Då blir man tillslut självgående och vet vad man ska göra. Det är då man lär sig som mest, menar Hanna. Efter studenten drömmer hon om att jobba som receptionist för att sedan studera vidare och tillslut bli hotellchef.
– Det har var ett stort plus och ha praktik på hotell, man utvecklas mycket mer och blir socialare automatiskt. Jag trodde aldrig att jag skulle bli den sociala personen som jag är i dag, säger Hanna.