Tre anställningar under gymnasiet: ”Det finns många jobbmöjligheter inom vårdyrket”

När Naser Karimi skulle välja gymnasieprogram ville han hitta ett som kunde ge honom ett givande jobb så fort som möjligt efter gymnasiet. Vård- och omsorgsprogrammet på Yrkesgymnasiet Stockholm blev då det självklara valet för 18-åringen, som nu trivs på sin skola och praktik. Genom praktiken har han dessutom redan fått tre anställningar.

Naser kom nyligen till Sverige och för honom var det därför viktigt med en bra utbildning som kunde ge honom goda jobbchanser. Vård- och omsorgsprogrammet blev då det perfekta programmet.

– Det finns många jobbmöjligheter inom vårdyrket, berättar Naser om sitt val av gymnasieprogram.

– Jag var även medveten om att den svenska vården hade brist på personal och resurser så jag ville bidra till att förbättra den. Samtidigt är jag väldigt intresserad av människan och vårdyrket fokuserar helt på just människan.

”Det är ingen enkel sak att jobba inom psykiatri”

Naser har haft praktik inom äldrevården, på en vårdcentral och på en psykiatriavdelning. Varje praktik har gett honom unika kunskaper och bra erfarenheter.

– Det är ingen enkel sak att jobba inom psykiatri. Eftersom att jag har haft bra erfarenhet från äldrevården där många har liknande utmaningar så hade jag en bra grund att stå på. Det finns många likheter och de hjälpte mig få praktik där, då det är väldigt ovanligt för gymnasieelever att ha praktik inom psykiatri.

Naser har flera fina minnen från praktiken, berättar han. Framförallt alla varma och uppmuntrande ord från kollegor och handledare.

– Från vårdcentralen där jag även är anställd var det en kollega som sa till mig en gång att det känns som att jag har jobbat flera år inom vården. Det kändes verkligen fantastiskt att höra. Man känner sig så trygg med det man valt.

Och Naser verkar verkligen ha hittat helt rätt yrke. Han har redan fått anställning inom alla tre branscher där han har haft praktik. I framtiden vill han fortsätta jobba inom vården eller studera vidare till sjuksköterska.

Vad tycker du om Yrkesgymnasiet?

– Fast att vår skola är så liten så känns det ändå som att möjligheterna man får här är så stora. Sen, som vi alltid pratar om, är praktik viktigt för alla elevers utveckling. Att vi har så mycket av det gör en säkrare på att man kommer bli ett sant yrkesproffs!

Vill du också läsa Vård- och omsorgsprogrammet? Passa på att söka till Yrkesgymnasiet Stockholm under omvalet som stängs den 18 maj!