Träffa Hannah som går Byggprogrammet på Yrkesgymnasiet

Skolåret är igång och eleverna på Yrkesgymnasiet Malmö är full gång med undervisning, verkstadsbesök och APL – arbetsplatsförlagt lärande (praktik). Eleverna i årskurs två på Byggprogrammet har precis påbörjat ett projekt i verkstaden innan det är dags för dem att ge sig ut till sina APL platser. Hanna Marmdal på Byggprogrammet berättar för oss vad de gör.

– Just nu håller vi på att bygga en vägg utanför omklädningsrummen intill verkstaden för att det ska bli som en korridor. Vi ska syssla med projektet i 3 veckor. Vi har ju nya lokaler men vi ska själva få göra i ordning vår verkstad, så som väggen. Vi kommer även bygga en huggbod på vårt utomhusområde där vi ska bygga, renovera och bygga toalett så vi kan ha det som vårt pausrum.

Låter spännande! Är du förväntansfull?
– Ja, det ska bli väldigt kul eftersom jag älskar att bygga och har gjort det sen jag var liten. Jag har till exempel hjälpt till att bygga ett sommarhus och gjort egna hundkojor.

Vad är det bästa med att gå Byggprogrammet på Yrkesgymnasiet?
– Att man får bygga och ha kul och inte bara sitta på lektioner utan får jobba mer praktiskt och vara ute på praktik.

Vart har du din APL och vad har du fått göra?
– Jag har haft min APL på Severins Bygg- och fastighetsservice och trivs grymt bra! Där har jag bland annat fått lära mig att sätta säkerhetsdörrar, bygga staket och kök.

Varför tycker du man ska välja Byggprogrammet på YG?
– För att det kräver att man är självständig och sen är det väldigt kul!

Häftigt! Men tycker du att man behöver mycket förkunskaper när man börjar på Byggprogrammet och ska göra sin APL?
– Nej, man lär ju sig mycket på plats! Så länge man tycker det är kul och har ett intresse.