Strålande jobbchanser för Yrkesgymnasiets tjejer

Yrkesgymnasiet Malmös Katja Nilsson har sin APL på Thage. Hennes handledare Roger Börjesson är arbetsledare på byggföretaget och tycker att hon passar perfekt som plattsättare. Han skulle gärna se att ännu fler tjejer söker sig mot byggbranschen i framtiden.

Roger jobbar som plattsättare och murare på Thage och han är även arbetsledare på företaget, som gör allt inom byggnation. Det finns många olika yrkesroller inom företaget som till exempel betongarbetare, snickare, plåtslagare och smeder.

– Jag har varit på Thage i ungefär 20 år och är väldigt nöjd med mitt jobb. Det bästa är att jobbet är varierat och fritt. Du får vara med och ta beslut samtidigt som du får se hur en idé blir verklighet. Det är också ett väldigt omväxlande jobb med skiftande miljöer och objekt, berättar Roger.IMG_1212

Ljus framtid för byggbranschen och Katja

Det blir hela tiden fler och fler jobb i byggbranschen och det betyder att YG-eleverna har en god chans till anställning direkt efter gymnasiet. På Thage finns exempelvis möjligheten till lärlingsanställning för rätt elev.

– Vi ser gärna att det kommer in mer arbetskraft till byggbranschen och framförallt tjejer eftersom det är en ganska mansdominerad värld. De brukar ha ett gott öga för detaljer, vilket är viktigt i sådana här arbeten. Det fungerar till exempel väldigt bra med Katja och jag hoppas att hon fortsätter att arbeta med plattsättning när hon är klar med skolan.

Praktiken är väldigt lärorik

Katja som går i årskurs ett lär sig väldigt mycket på praktiken och trivs med plattsättning. Hon får till exempel lära sig att fuktspärra, lägga golv och kakel samt klinkers. Men det roligaste är detaljarbetet.

– Jag tycker om pillet som finns i jobbet, speciellt när det gäller att fästa plattorna i fix. När jag började på YG:s byggprogram visste jag inte vilken inriktning jag ville gå så det blev uteslutningsmetoden och jag är väldigt nöjd med resultatet.

Hur är det att gå på YG Malmö?

– Det är underbart och jag tycker att det är jättekul att det är minst 50 procent praktik på utbildningen. Jag trivs också väldigt bra i min klass och eftersom skolan inte tar in allt för många elever så hinner lärarna lära känna alla, vilket är super.