Säkerhet på arbetet

Under 3 veckor gästades Yrkesgymnasiet Gävle av Roshe Van Vuuren. Varje år besöker Roshe alla åk 1 elever på våra skolor för att ha en 3 veckors utbildning om säkerhet i arbetet.

Det hela började med att Roshe arbetade som bygglärare på Yrkesgymnasiet i Umeå när han såg behovet av en utbildning inom säkerhet på arbetet. Sedan dess har han i 8 år utbildat elever som läser yrkesprogram om säkerhet, lagar och försäkringsvillkor.

Det gäller främst yrkesutbildningar som är ute på arbete exempel bygg, el, VVS och svets. Utbildningarna styrs efter branschens behov och i år utbildas våra elever i heta arbeten, ställningsbyggnad, säkra lyft, mobilplattformar och asbest som är nytt för i år.  Eleverna får både praktisk och teoretiskt lära sig säkerhetsrutiner på arbetet genom att släcka bränder, säkerhetsutrustning, rätt kläder och köra maskiner/mobilplattformar.

Roshe vill att eleverna ska ta med sig det de lär sig ute på APL och deras framtida arbetsliv så att så många som möjligt inom branscherna lär sig och sprider säkerheten vidare.
– Jag tror eleverna kan tycka det är långa dagar med mycket information men jag försöker göra det roligt, med ett leende på läpparna och vill att de ska tycka att det känns intressant att komma till lektionen dagen efter. Jag har vissa ramar men inom dessa ramar har vi roligt, berättar Roshe.