Säker Vatten – Provet alla rörläggare går igenom

VVS-läraren Goce Bockarovski håller i certifieringsprovet på Yrkesgymnasiet Malmö som behövs för att bli VVS-montör. Fyra elever från skolan tog provet den 20 Mars i år. En av dem var Kim Toftebring.

Säker Vatten är ett prov som lärlingsanställda rörläggare behöver ha gjort för att visa att de förstår innebörden av de viktigaste momenten inom yrket. Provet är framtaget av branschen för att minimera vattenskador och att alla VVS-arbeten utförs enligt branschens regler. Framförallt lär sig eleverna vilka material som passar ihop, läsa monteringsanvisningar och att praktiskt montera på rätt sätt.

– Att göra det här provet under utbildningstiden hjälper eleverna in på företag eftersom då slipper företagen skicka dem på utbildningen själva. Flera av mina sistaårselever ser redan ut att få anställning och två elever i årskurs två jobbar extra. Det handlar främst om intresset och viljan, berättar Goce.

”Du kan aldrig ersätta en hantverkare med en robot”

– Utbildade hantverkare kommer alltid att behövas i sina branscher för ingen teknik eller robot kan ersätta dem. VVS-yrket är också väldigt roligt samt har sina fördelar i form av att du får se utrymmen i spännande lokaler, lägenheter som ingen annan får se och samtidigt är det väldigt socialt i form av att du möter många människor, säger VVS-läraren och fortsätter.

– I det här yrket är du en riktig problemlösare och hjälper människor varje dag. Orden ”jag kan inte, vill inte” finns inte i branschen och du måste lösa problemen. Du kan heller inte fuska för om du gör det så börjar det läcka och då blir det en dyr historia. Det är också en stor anledning till varför provet Säker Vatten finns, för att kvalitetssäkra att arbetet som VVS montören utför sker på rätt sätt. Dessutom kräver försäkringsbolagen att arbetet ska vara utfört efter branschens regler för att täcka kostnaderna vid skada.

För att kunna skriva giltiga Säker Vatten-intyg, alltså följa branschens regler, måste företaget och VVS-montören vara auktoriserade av Säker Vatten. Säker Vattenutbildningen stärker helt enkelt varumärket för svenska rörläggare och statusen höjs i VVS-branschen.

Kim hoppas på jobb

Kim och de andra eleverna som går sista året på VVS- och fastighetsprogrammet har egentligen förberett sig för Säkert Vatten-provet under hela sin utbildning, men de hade också en hel dag av lektioner, presentationer och informationsfilmer för att friska upp minnet och förbereda sig inför provet.

– Jag var inte nervös inför provet och det gick väldigt bra. Några frågor var ganska svåra men det gick ju bra ändå. Jag hade förberett mig väl och tack vare all praktik jag haft så kunde jag redan det mesta. Efter Yrkesgymnasiet hoppas jag få jobb på min praktikplats Bravida, säger Kim.

De andra eleverna Himla, Fredrik och Martin klarade också provet galant.

1-klassig skola

En 1-klassig skola är godkänd utav VVS-branschen och Yrkesgymnasiet har ansökt om att bli certifierad. I augusti i år kommer en yrkesnämnd på besök till skolan och ställer några frågor och ser hur undervisningen går till. Den största fördelen med att vara en 1-klassig skola är att företagen plockar elever från dessa skolor först. Förhoppningsvis kommer därför eleverna som börjar på Yrkesgymnasiet i höst att börja på en sådan skola.

Kim, Himla, Fredrik, Martin och Goce i bak

Kim, Himla, Fredrik, Martin och läraren Goce