Så lyckades Ognjen få jobb på sin APL-plats

Morgonpigge Ognjen Vuckmirovic går i årskurs 1 på Hotell- och turismprogrammet. Redan under sin första APL-period blev han erbjuden helgjobb på Scandic Crown där han har sin APL.

När Yrkesgymnasiet besöker Ognjen är han i full färd med att ta hand om frukostmaten på hotellets buffé som snart ska stänga. Lugn musik strömmar från högtalarna och stämningen är mysig i den modernt inredda restaurangen.

Hur har det varit att börja på Yrkesgymnasiet?
– Det är stor skillnad från högstadiet. På gymnasiet får man ta mer ansvar. Jag trodde inte att det skulle vara så här roligt. Först var det nervöst och svårt här på hotellet att prata med gästerna, men man lär sig snabbt. Jag jobbar mellan klockan 7-12. Sedan har jag ledigt resten av dagen, det är så härligt.

Yrkesgymnasiet har mer är 50 procent APL (praktik), vad är dina tips för att lyckas på sin APL?
– Var dig själv, det är det alla vill ha. Men var också glad, le alltid, var positiv och säg god morgon till alla. Tänk på hur du själv vill bli behandlad. Jag gillar att vara i tid också. Jag börjar vid klockan 7 men är alltid på hotellet redan klockan 6. Jag är morgonpigg av mig och det är populärt.

Varför valde du Yrkesgymnasiet?
– Jag kommer från Serbien. Min moster jobbar på ett hotell där. Därför ville jag gå hotell- och turismprogrammet. Jag gillar rytmen och blandning mellan teori och praktik. Jag tycker att det är skönt att vi inte har så många teoretiska lektioner utan att vi har mer praktik.

Grattis till ditt första riktiga jobb på din APL-plats, vad fick du göra?
– Ja, redan under min första praktikperiod fick jag frågan om jag ville jobba en helg och tjäna pengar. Jag fick klä ut mig och vara Sigge, Scandics maskot, och dela ut bananer till barnen och göra belgiska våfflor. Det var så roligt. Jag har fått en mycket bra start på skolan.