Så lyckades Juni få sommarjobb inom restaurangbranschen – trots pandemin

Att ha ett extrajobb eller sommarjobb ger många fördelar; förutom att du kan tjäna pengar så får du dessutom arbetslivserfarenhet och nya kontakter. Men det är inte helt lätt att hitta ett roligt jobb, speciellt inte i de här tiderna. En som har lyckats med den bedriften är Juni Berglund som går på Yrkesgymnasiet i Göteborg.

Juni Berglund går restaurang- och livsmedelsprogrammet på Yrkesgymnasiet och har sin praktik på Heaven 23 på Gothia towers. Där får hon servera mat och dryck, städa i matsalen och öva på allt som hon behöver kunna för att jobba inom restaurangbranschen.

Hon trivs riktigt bra, både på APL-platsen och på programmet.

– Jag tycker det är roligast att prata med alla gäster. Jag träffar alla möjliga människor på Heaven 23 varje dag och då kan jag även ha olika samtalsämnen med alla. Jag är väldigt social av mig och jag tycker det är roligt att prata med människor. Jag brukar alltid tänka; ”om jag vore en gäst här, hur skulle jag vilja ha det då”?

Juni Berglund dukar bord på APL-platsen

Fick sommarjobb trots covid-19

Att ha roligt och trivas med du gör verkar vara nyckeln till framgång. I alla fall för Juni, som har blivit erbjuden ett sommarjobb på sin APL-plats. Hon är dessutom den första som i går andra årskursen att få jobb på Heaven 23.

– När jag fick frågan om att sommarjobba blev jag jätteglad eftersom det är svårt med jobb inom restaurangbranschen på grund av covid. Men jag fick det och jag är jättetacksam över det!

Juni Berglund

”Visa framfötterna”

Juni berättar att det framförallt gäller att våga och orka ta för sig för att få ett sommarjobb.

– Jag tror att jag fick mitt sommarjobb eftersom jag hela tiden visar att jag vill göra uppgifter. Att visa framfötterna är ett stort tips och då kommer de även ge dig mer utmanande uppgifter som gör att du bara blir starkare och bättre på ditt yrke. Jag är även positiv till det mesta och jag försöker göra så att gästerna tycker om mig.

Nu har Juni en hel sommar framför sig där hon får jobba med det hon är bäst på.

– Jag ser mest fram emot att träffa alla gäster som man kan prata med men även att ha en rutin varje dag, avslutar hon.

Läs mer om restaurang- och livsmedelsprogrammet.

Maträtt på Heaven 23

Vill du också ha ett sommarjobb 2021? Här är 5 tips!  
1. Om du har praktik: gör alltid ditt bästa på din praktikplats och visa att du vill lära dig. Även om du inte kan få sommarjobb där nu, så kan du få en nyttig referens eller framtida kontakt.

2. Kolla upp vilka regler som gäller för dig som är 15 eller som ska fylla 16 år. Skillnaderna gäller framförallt inom hur mycket du får arbeta per vecka, så kolla upp det noga. Om du är 15 år får du inte jobba mer än 35 timmar per vecka under loven.

3. Fråga runt bland dina kontakter och se om någon har ett jobbtips! Om du inte berättar att vill ha ett jobb, hur ska då någon annan kunna erbjuda dig ett?

4. Sök på företag och branscher som verkar spännande. En del lägger bara ut annonser på sina egna hemsidor, så det kan ge guld att surfa runt lite.

5. Var inte rädd för att ta kontakt. Det låter som en klyscha, men det värsta du kan få är ett nej. Även om du inte hittar något på en gång, så är det värdefullt att öva på att söka jobb och att ta kontakt med nya människor.