Roshe besöker Yrkesgymnasiet Malmö

Under tre veckor har Yrkesgymnasiet Malmö fått den stora äran att ha Roshe Van Vurren som instruktör på besök. Varje år besöker han nämligen alla åk 1 elever på Yrkesgymnasiets snart 12 skolor. Han undervisar i fyra olika kurser som alla grundar sig i säkerheten på en arbetsplats. Vi passade på att ställa lite frågor till honom.

Roshe, berätta om dina kurser!
– De fyra olika moment/kurser eleverna genomgår är säkra lyft, heta arbeten, mobila plattform och ställning, både teoretiskt och praktiskt. Jag undervisar i detta för att jag vill att de i framtiden ska hålla sig levande på sina arbetsplatser. Jag vill få dem på rätta tankar när det gäller säkerheten på en arbetsplats och på så sätt även hålla andra runtomkring levande. Min tanke är att elever ska lära sig hur man ska tänka gällande säkerhet på en arbetsplats och att detta sedan sprids vidare till kollegor. För i skolbänken eller bland kompisar tänker dem och handlar på ett annorlunda vis än vad de kanske hade gjort på deras framtida arbetsplatser och det är det jag vill uppmärksamma.

Sen är det faktiskt inte bara elever på YG som vill gå denna kurs, jag får även förfrågningar på större företag som vill gå.

Ge exempel på vad du och eleverna har gjort här?
– Nyligen var vi med VF15 ute i Arlöv och jobbade med kursen mobila plattform. De fick köra och lära sig hantera två olika maskiner/mobilplattformar. Innan dess gick vi genom säkerhetsrutiner och eleverna lärde sig att sätta på sele och säkerhetslina på plats.

Vilka fördelar har elever som går dina kurser?
– I mina kurser måste jag i grund och botten följa arbetsmiljölagar och branschens villkor. Därför får man certifikat i alla fyra moment när de genomfört dem. Eftersom det är krav på att du måste kunna visa upp på plats att du är certifierad, får därför eleverna fyra olika kort som ser ut som kreditkort som visar på att de är kvalificerade. Detta är såklart positivt, både för deras egen och för deras framtida arbetsgivares skull.

Vad tycker eleverna?
Sally Al-Asadi: Jag har lärt mig mycket som jag tror kommer bli viktigt för mitt framtida jobb. Dagens övning har varit rolig, då vi har fått köra maskinerna.

Aymen Tebini: Jag trodde att det skulle vara enklare, men det visade sig vara mer utmaningar än vad jag trodde men det har varit väldigt roligt. Roshe är väldigt bestämd och strikt med tider, man får absolut inte komma försent, men han är ändå rolig. Man lär sig mycket av honom!

Nikola Stojicevic: Det bästa med kursen har varit dagens moment, praktiskt mobila plattformar, det har varit spännande sen tycker jag det är roligare och lättare om det är praktiskt istället för teoretiskt, så man faktiskt får göra något.