Snickaren Elias bygger sin framtid på Yrkesgymnasiet

En person som gör allt annat än att sitta still är Elias Corlin. En vanlig dag kan han först ha praktik, gymma och sedan träna dans hela kvällen. Här berättar han om hur det är att vara elev på Yrkesgymnasiet och om framtidsdrömmen att bli byggnadsingenjör.

Intresserad av bygg- och anläggningsprogrammet? Läs mer här!
Image

Elias Corlin utstrålar lugn och självsäkerhet när han kliver in i rummet. Det är tydligt att han är van vid att ta plats. Kanske inte så konstigt, med tanke på att han har dansat sedan han var nio år gammal.

Nu när han går på bygg- och anläggningsprogrammet är dagarna fyllda med både bygg och bugg – vilket passar Elias utmärkt. 

– Jag tycker det är väldigt kul, man får röra på sig mycket. Jag behöver inte bara sitta still vid datorn hela dagarna, säger han.

Hinner sällan sitta stilla

Det var Elias pappa och farfar som inspirerade honom till att bli snickare. Han har många gånger hjälpt dem bygga saker hemma på gården och hade därför koll på att det var något han trivdes med. Intresset för dans kom istället från Elias mamma.

– Jag kom in på det via min mamma först, och sen har det bara fortsatt därifrån. Nu dansar jag bugg, dubbelbugg och boogie. Vi kom fyra på SM i dubbelbugg, det är det jag är mest stolt över.

Att tävla i bugg, träna och ha praktik samtidigt är inte bara en dans på rosor. En vanlig skoldag blir det många timmar på fötterna.

– Igår var det först jobb till fyra, sen var det gymmet och sen direkt till dansen. Jag dansar fyra dagar i veckan, och tränar en hel del. Jag går upp 05:10, så jag måste hålla mig pigg på morgnarna. Men bara man käkar och får rätt sömn så går det bra. Det är väldigt viktigt, så att man orkar med dagen.

Image

Namn: Elias Corlin
Ålder: 17 år
Årskurs: 2
Program: Bygg- och anläggningsprogrammet med inriktning snickeri
Intressen: Dans (bugg, dubbelbugg och boogie), parkour

Vill bli byggnadsingenjör

Även om dansen betyder mycket för Elias så är det byggyrket som går först. Efter gymnasiet planerar han att först ta lumpen, sedan jobba och kanske studera vidare inom branschen.

– Just nu har jag och två kompisar valt att ha matte i tvåan, så att vi kan plugga vidare till byggnadsingenjörer. Det skulle vara intressant. Det går bra att lägga till kurser om man vill ha behörighet.

Är det en fördel att ha gått bygg- och anläggningsprogrammet om man vill bli byggnadsingenjör?

– Det tror jag faktiskt, så att man har lärt sig själva yrket, hur du som snickare tänker och hur byggnadsingenjörerna tänker. Då får man en lite större inblick i hur allt går till.

Varför valde du yrkesgymnasiet?

– Jag tyckte att skolan verkade väldigt bra för att det är så mycket praktik, och det är så stor chans att man får ett jobb direkt efter skolan. Plus att man får ett startpaket till körkort!

Hur är det att ha praktik 50 procent av tiden?

– Desto mer du vill lära dig – och visar det – desto enklare känns det på praktiken. För mig som är väldigt öppen som person har det gått väldigt bra.

Vem tror du skulle trivas Yrkesgymnasiet?

– Någon som inte gillar att sitta vid skolbänken för mycket, utan istället vill testa nya saker!

Läs mer om Bygg- och anläggningsprogrammet

Skicka en intresseanmälan

Är du intresserad av digitalt öppet hus eller har du några frågor om skolan? Skicka en intresseanmälan så kontaktar vi dig med mer information!

    Vilken skola är du intresserad av?:

    Är du intresserad av ett särskilt program? (valfritt)

    Ditt namn (obligatorisk)

    Din epost

    Telefon (obligatoriskt)