Rektor Linda om distansundervisningen

Sedan regeringen kom med rekommendationen att stänga gymnasieskolorna till följd av Coronaviruset har distansundervisningen varit ett faktum. Vi var intresserade av att veta hur det dagliga arbetet har fungerat så vi tog oss en pratstund med Linda Byström, vikarierande rektor på Yrkesgymnasiet i Skellefteå.

Nu har ni jobbat med distansundervisning i drygt en månad, vilka utmaningar har ni kunnat identifiera?

– Den absolut största utmaningen var i början när vi från ena dagen till den andra var tvungna att ställa om till fjärrundervisning. Att hjälpa eleverna med den tekniska biten på distans var ibland svårt. Men lärarna gjorde ett jättejobb med det och vi klarade oss ändå rätt bra.

Utmaningar kommer givetvis uppstå när man tvärt börjar med ett nytt arbetssätt, har det funnits vinster i detta också?

– Ja det tycker jag. Jag är övertygad om att dessa erfarenheter kommer gynna oss även när skolan återgår till vanlig undervisning. Vi har alla vidgat våra vyer när det kommer till användningen av de digitala verktyg som existerar. Jag tror exempelvis att många lärare kommer fortsätt använda de studieunderlag som finns tillgängliga på nätet. En typ av kompetenshöjning skulle jag säga.

Hur har arbetssättet mottagits av eleverna?

– Väldigt bra, jag är positivt överraskad! De tog åt sig arbetssättet otroligt snabbt och har varit duktiga på att ställa om. Men det är givetvis tråkigt att inte kunna träffa dem om dagarna och de tycker sannolikt att det är tråkigt att inte få träffa varandra också. Sedan så ligger det ett stort ansvar hos eleverna när det studerar hemifrån. Det är mycket viktigt med bra kommunikation mellan elever, föräldrar och skolan om det exempelvis skulle uppstå svårigheter med fjärrundervisningen. Men som sagt, på det stora hela tycker jag att det gått bra.

Har du några nyheter rörande skolan?

– Från och med nästa vecka så erbjuder skolan lunchlådor till de elever som har skolvecka, alltså de som inte är ute på APL.

Och omvalet är i full gång?

– Ja, omvalet rullar på. Vi har bra söksiffror och det är roligt att se att det är så många som vill gå en lärlingsutbildning!

Tack Linda!