För att kunna bli anställd som lärling (vilket är i cirka 2 år) krävs lägst betyg E i yrkesämnen och i matematik, svenska och engelska. För att bli certifierad VVS-montör måste du även avlägga ett branschprov.

Det här läser du:


Gymnasiegemensamma och programämnen
0
Poäng
Inriktning/Profil
0
Poäng
Individuella val
0
Poäng

Välj 200 poäng valfria kurser

Gymnasiearbete
0
Poäng

Utformas efter din valda inriktning/profil.

 

Notera: utbudet av inriktningar/profiler och kurser kan variera mellan orterna.

 
 

"Jag gör hellre saker praktiskt än att sitta vid skolbänken."

Klara Holm

Image

Rör på dig med praktisk problemlösning


Varför valde du programmet?
- För att jag alltid har varit intresserad av att bygga och skapa grejer själv. Min pappa, pojkvän och bror jobbar alla inom bygg och jag kände att jag ville göra något annat. Min farbror jobbar inom VVS, vilket jag tyckte verkade mer intressant.

Vad kommer du att få göra och lära dig på ditt program?
- Allt inom rör och vatten, som hur du mäter vattentryck, att kröka rör och hur du installerar en värmepump. Jag kommer även läsa lite om el då VVS hör ihop med detta.

Vad ser du mest fram emot med att bli rörmontör?
- Att jag kommer få jobba praktiskt med hela kroppen och röra mig mestadels av tiden och slipper jobba på kontor. Jag kommer även att få vara kring människor nästan hela tiden vilket jag tycker ska bli kul.

Ser du fram emot din APL? Vad ser du mest fram emot?
- Ja, det ser jag jättemycket fram emot för att jag gör hellre saker praktiskt än att sitta vid skolbänken. Jag ser fram emot att lära mig sådant som jag inte redan kan eller som jag alltid har undrat över hur man gör.

Har du några tips att ge andra som vill börja på ditt program?
- Att man ska fördjupa sig och läsa på om programmet man tänkt välja. Se också till att läsa på om alla program för du kan faktiskt hitta ett program som du inte hade tänkt välja från början.