Image

Om du vill jobba som


SVETSARE ELLER MASKINOPERATÖR


Industritekniska programmet (IN)


Vill du ha Sveriges hetaste jobb? Kan du tänka dig att arbeta med metall? Skulle du uppskatta att vara eftertraktad? Då kanske det industritekniska programmet är något för dig. Svetsning innebär att man smälter metallstycken och sammanfogar dem. Svetslågan är ibland över 2 500 grader så det är klart att det är ett hett jobb. Som maskinoperatör övervakar och styr du maskiner inom olika industrier.
Image

Om du vill jobba som:

SVETSARE ELLER MASKINOPERATÖR

Industritekniska programmet
Vill du ha Sveriges hetaste jobb? Kan du tänka dig att arbeta med metall? Skulle du uppskatta att vara eftertraktad?Då kanske det industritekniska programmet är något för dig. Svetsning innebär att man smälter metallstycken och sammanfogar dem. Svetslågan är ibland över 2 500 grader så det är klart att det är ett hett jobb. Som maskinoperatör övervakar och styr du maskiner inom olika industrier.
Image

GÅR ATT LÄSA I:
ALE, GÄVLE, GÖTEBORG, HUDDINGE, MUNKEDAL OCH SKELLEFTEÅ 

EFTER GYMNASIET:
Du är direkt anställningsbar som svetsare eller maskinoperatör. Eftersom det är brist på utbildade svetsare har du mycket goda chanser att få arbete direkt efter gymnasiet.

MÖJLIGA YRKEN:
Svetsare är ett brett yrkesområde där du kan vara anställd inom verkstadsindustrin, vid bygg- och anläggningsföretag, vid entreprenadföretag samt som underhålls- och reparationspersonal vid olika industrier.

Inriktningar *
· Produkt- och maskinteknik
· Svetsteknik
** Varierar mellan orterna.

Det här läser du:


Gymnasiegemensamma och programämnen
0
Poäng
Inriktning/Profil
0
Poäng
Individuella val
0
Poäng

Välj 200 poäng valfria kurser

Gymnasiearbete
0
Poäng

Utformas efter din valda inriktning/profil.

 

Notera: utbudet av inriktningar/profiler och kurser kan variera mellan orterna.

 
 

"En egenskap som är bra att ha är tålamod."

Amanda Nilsson

Image

Svetsning är inget för darrhänta


För vem passar industritekniska programmet?
- Så länge man är beredd att lära sig kan vem som helst bli svetsare. En egenskap som är bra att ha är tålamod eftersom du behöver hålla fokus hela tiden du svetsar.

Vad får du göra på ditt program?
- Vi lär oss grunderna inom svetsning som de olika svetsteknikerna. Det är kul för att det alltid finns något nytt att lära sig. Själva svetsningen är både spännande och klurig. Men det gäller att koncentrera sig hela tiden.

Vad är det bästa med ditt yrke?
- Själva svetsningen är jätterolig. Det känns bra när man har lyckats och man känner sig stolt också. Du får inte darra med handen och måste hålla samma hastighet, vilket kan vara utmanande i början.

Hur är din APL och vad får du göra?
- Den är bra och jag gillar företaget jag är på. Vad jag får göra är olika. Jag får svetsa det jag klarar av och titta på för att lära mig om det är något nytt moment. Något jag har blivit uppmärksam på sen jag började svetsa är att det är svetsar nästan överallt och man får upp ögonen för det.

Har du några tips att ge andra som vill börja på ditt program?
- Att man får vara beredd på att det är svårt i början. Det gäller att ha tålamod och fortsätta
försöka så går det bra till sist. Nu tycker jag om att svetsa för att det är så roligt.