För att bli behörig frisör måste du göra ett gesällprov. När du tar studenten ska du ha lägst E i samtliga hantverkskurser och i de gymnasiegemensamma ämnena. Du har då gjort steg 1 klart. Efter det följer en färdigutbildning på ett frisörföretag i 3 000 timmar (steg 2, 3 och 4) innan du kan avlägga det slutgiltiga gesällprovet och bli behörig frisör.

Det här läser du:


Gymnasiegemensamma och programämnen
0
Poäng
Inriktning/Profil
0
Poäng
Individuella val
0
Poäng

Välj 200 poäng valfria kurser

Gymnasiearbete
0
Poäng

Utformas efter din valda inriktning/profil.

 

Notera: utbudet av inriktningar/profiler och kurser kan variera mellan orterna.

 
 

"Det gäller att ta för sig och visa intresse för att lära sig."

Mustafa Tahir

Image

Coola frisyrer och häftiga färger


För vem passar hantverksprogrammet?

- Alla som vill utbilda sig till frisörer kan gå det här programmet. Det hjälper om du tycker om att vara social med andra människor och gillar att vara kreativ.

Vad får du göra på ditt program?

- Vi lär oss mycket genom praktiska övningar. Vi klipper till exempel dockors hår och färgar det. Ibland får vi färga lärarens hår också, vilket är roligt. Vi lär oss även klippteknik, vad olika klippningar heter och hur man använder klippmaskiner.

Vad är det bästa med ditt yrke?

- Jag tycker det bästa är att man får vara social med kunderna. De blir som vänner efter ett tag. Det roligaste momentet tycker jag är färgning.

Hur är din APL och vad får du göra?

- Den är jätterolig! Jag gillar att prata med riktiga kunder. Det jag får göra är att färga hår, tvätta hår, använda klippmaskinen och lära mig klippa med sax.

Har du några tips att ge andra som vill börja på ditt program?

- När du utbildar dig till frisör gäller det att ta för sig och visa intresse för att lära sig. Det kan vara svårt i början men om man bara fortsätter försöka så kommer man att klara av frisöryrket.