Du är direkt anställningsbar inom handeln som till exempel butikssäljare. Högskolan bjuder på många vidareutbildningar som till exempel Butikschefsprogrammet och Service Management. MÖJLIGA YRKEN: Inom handel finns yrken inom ett brett spektrum, från butiksarbete till specialistkompetens inom detaljhandel och ekonomi.

Det här läser du:


Gymnasiegemensamma och programämnen
0
Poäng
Inriktning/Profil
0
Poäng
Individuella val
0
Poäng

Välj 200 poäng valfria kurser

Gymnasiearbete
0
Poäng

Utformas efter din valda inriktning/profil.

 

Notera: utbudet av inriktningar/profiler och kurser kan variera mellan orterna.

 
 

"Nyttja din praktik. Då kan du få viktiga referenser och erfarenhet som kan leda till jobb."

Viktor Blad Eriksson

Image

Genom kundkontakt är du företagets ansikte utåt


För vem passar försäljnings- och serviceprogrammet? 

- Du behöver kunna samarbeta med andra och ha tålamod, stresstålighet och social kompetens. Allt detta tränar man upp under utbildningen.

Vad får du göra på ditt program?

- Man lär sig att sälja i butik och allt vad det innebär. Du står i kassan, är ansiktet utåt, lägger fram varor och hjälper kunder för att nämna några saker. Vi har också läst om konsumentköplagen. Men vad man även lär sig är att vara trevlig och du växer som person under utbildningen.

Vad är det bästa med ditt yrke?

- I vardagen är det att man kan träffa olika människor och se vilka de är. När du pratar med kunder under en avslappnad dialog är det enklare att hjälpa dem. Sedan om man har en dålig dag så blir man gladare av att gå till jobbet eftersom du ”måste” vara trevlig och det smittar av sig på ditt humör.

Hur är din APL och vad får du göra?

- Jag har haft riktigt bra APL och jag jobbar extra på samma butik som jag praktiserar på. Det är lite annorlunda eftersom du får ett annat ansvar som anställd, vilket är både roligt och utmanande. De uppgifter jag har kan vara att lägga fram varor, ställa upp skyltfönster, styla skyltdockor och självklart att stå i kassan.

Har du några tips att ge andra som vill börja på ditt program?

- Det är väl att nyttja din praktik för att du kan då få viktiga referenser och erfarenhet som kan leda till jobb.