EFTER GYMNASIET
Du är anställningsbar som fordonstekniker, yrkeschaufför eller lager- och terminalarbetare direkt efter din utbildning. Möjligheterna till jobb är goda.

MÖJLIGA YRKEN
Mekaniker, yrkeschaufför, lager- och terminalarbetare, tekniker, bilelektriker, kundmottagare, reservdelsspecialist, däckmontör och bilplåtslagare.

Inriktningar *
  • Personbil
  • Transport
  • Lastbil och mobila maskiner
* Varierar mellan orterna.

Det här läser du:


Gymnasiegemensamma och programämnen
0
Poäng
Inriktning / Fördjupning
0
Poäng
Individuella val
0
Poäng

Välj 200 poäng valfria kurser

Gymnasiearbete
0
Poäng

Utformas efter din valda inriktning/profil.

 

Notera: utbudet av inriktningar/profiler och kurser kan variera mellan orterna.

 
 

"Inga förkunskaper krävs, du lär dig allt på utbildningen."

Rut Lindered Thorsén

Image

Det är svårt att ha tråkigt när bilbranschen ständigt utvecklas


För vem passar fordons- och transportprogrammet?
- Det passar alla som tycker det skulle vara roligt att skruva med bilar. Inga förkunskaper krävs för du lär dig allt på utbildningen.

Vad får du göra på ditt program?
- Allt som har med bilar att göra! I början går man igenom verktyg och bilens delar, till exempel att plocka isär och ihop en motor. Efter tre år kan du göra allt som du behöver för att jobba på en verkstad. Vi lär oss också mycket om elektronik eftersom de moderna bilarna innehåller mycket elektronik.

Vad är det bästa med ditt yrke?
- Du blir händig och klarar av mycket själv. Det är skönt att veta att jag kan fixa upp en bil om jag skulle behöva det. Sen får du hela tiden utvecklas eftersom branschen alltid går framåt.

Hur är din APL och vad får du göra?
- Jag är på en mindre firma och det är jättebra för att jag får göra mycket själv och det lär jag mig av. Handledarna är duktiga och när de sett att jag kan något har jag fått gå vidare till mer utmanande uppgifter. Exempel på uppgifter kan vara att byta styrled, fjädrar, bromsar och däck. Det varierar mycket.

Har du några tips att ge andra som vill börja på ditt program?
- Det här är rätt program för dig som har ett intresse för bilar. Se till att vara villig att lära dig och fråga mycket. Det är då du lär dig som mest.