Du kan efter gymnasiet börja arbeta som lärling. Lärlingstiden är 1 600 timmar (1 år). För att kunna bli anställd som lärling krävs en gymnasieexamen om minst 2250 poäng vilket innebär: • lägst betyg E i svenska 1, engelska 5, matematik 1 och de programgemensamma ämnena • godkänt gymnasiearbete • godkänt resultat i elsäkerhetsprovet BB1

Det här läser du:


Gymnasiegemensamma och programämnen
0
Poäng
Inriktning/profil
0
Poäng
Individuella val
0
Poäng

Välj 200 poäng valfria kurser

Gymnasiearbete
0
Poäng

Utformas efter din valda inriktning/profil.

 

Notera: utbudet av inriktningar/profiler och kurser kan variera mellan orterna.

 
 

"Det är okej att göra fel - du är här för att lära dig."

Jessica Blomgren

Ett spänningsfyllt arbete där du aldrig behöver sitta still


För vem passar el- och energiprogrammet?

- Man ska vara intresserad av el och beredd på att det är mycket praktik. Men det passar alla som gillar att arbeta praktiskt.

Vad får du göra på ditt program?

- Jag får göra allt man behöver för att kunna jobba och det mesta lär vi oss på arbetsplatsen vi har praktik på. Det kan vara allt från att koppla eluttag till att dra kabel.

Vad är det bästa med ditt yrke?

- Att det är roligt! Jag är verkligen intresserad av el och typ hela släkten håller på med det. Det är också roligt för att du hela tiden får lära dig nya saker. Det händer alltid något och man behöver inte sitta still.

Hur är din APL och vad får du göra?

- Den är jättebra. På min APL får jag göra allt och lite till. Det kan vara olika uppgifter beroende på var du har APL. Men handledarna lär mig väldigt bra. Jag gillar att vara ute på kunduppdrag. Kundkontakten är kul och jag gillar att fixa lägenheter när det till exempel är rotrenovering.

Har du några tips att ge andra som vill börja på ditt program?

- Du måste våga fråga om du undrar något. Gör inte bara som du tror, fråga först för att vara på den säkra sidan. Men kom ihåg att det är okej att göra fel – du är här för att lära dig.