Byggnadsarbetare: Du kan, efter godkänd gymnasieutbildning, börja arbeta som lärling. Lärlingstiden varierar beroende på inriktning, men ligger mellan 24-36 månader. Efter tre år på Yrkesgymnasiet med godkända betyg kan du tillgodoräkna dig en del av lärlingstiden. När lärlingstiden är slut kan du ansöka om ditt yrkesbevis.

Målare: Efter Bygg- och anläggningsprogrammet kan du börja arbeta som lärling, vilket du är i omkring två år. Efter gymnasiet tilldelas du 2 000 utbildningstimmar. Om du uppnår de betygskrav som branschen ställt får du tillgodoräkna ytterligare 1 000 utbildningstimmar.

Möjliga yrken: Utbildningen förbereder dig att jobba som byggnadsarbetare, snickare, murare, betongarbetare, golvläggare, maskinist eller målare.

Det här läser du:


Gymnasiegemensamma och programämnen
0
Poäng
Inriktning/Profil
0
Poäng
Individuella val
0
Poäng

Välj 200 poäng valfria kurser

Gymnasiearbete
0
Poäng

Utformas efter din valda inriktning/profil.

 

Inriktningen byggnadsarbetare har 4 fördjupningar:

  • Snickare/Träarbetare
  • Betongarbetare
  • Murare samt
  • Golvläggare

Notera: utbudet av inriktningar/profiler och kurser kan variera mellan orterna.

 
 
 

"Det känns bra att bygga något från grunden med händerna"


Ebba Ehlén – Bygg- och anläggningsprogrammet, byggnadsarbetare

För vem passar bygg- och anläggningsprogrammet med inriktning byggnadsarbetare?
– Det passar dig som tycker om att skapa och bygga saker. Du ska gilla att jobba både ute och inne, och du ska tycka att det är roligt.

Vad får du göra på ditt program?
– Vi får lära oss allt från grunden och går igenom det mesta, till exempel hur alla verktyg fungerar. Det som är bra med att lära sig i skolan är att öva utan tidspress. Men ute på praktiken lär jag mig mer på riktigt.

Vad är det bästa med ditt yrke?
– Att jag får göra saker åt andra och hjälpa till. Det känns bra när man går förbi något som man byggt från grunden med sina egna händer.

Hur är din APL och vad får du göra?
– Min praktik är väldigt bra. Det är schyssta personer jag arbetar med och jag får jobba som man gör i verkligheten. Jag har bland annat fått sätta upp dörrar, bygga väggar och göra andra saker som ingår i ett husbygge.

Har du några tips att ge andra som vill börja på ditt program?
– Om du väljer byggyrket ska du vara beredd på att det är ett fysiskt jobbigt yrke och att det är intensivt. Men det är riktigt roligt bara du vill arbeta.

"Du kan förändra ett helt hus när du fixar upp det"


Malick Senghore – Bygg- och anläggningsprogrammet, måleri

För vem passar bygg- och anläggningsprogrammet med inriktning målare?
– Det passar för de som gillar att måla. Jag valde programmet för skillnaden du kan göra för ett rum genom att måla. Jag jobbar till exempel ofta med gamla lägenheter och efter att man målat och fixat upp dem känner man sig stolt över vilken skillnad det blev.

Vad får du göra på ditt program?
– När vi inte har praktik på måleriinriktningen så är vi i skolan och övar. Måleriläraren visar då tekniker och strategier inom måleri. Det kan också vara vad man ska tänka på när man spacklar, sätter upp tapet, säkerhet vid ett bygge eller hur det är att måla i olika miljöer.

Vad är det bästa med ditt yrke?
– Att det är ett skönt jobb som är roligt. Som målare gör du även skillnad för andra, eftersom du kan förändra ett helt hus när du fixar upp det. Det är kul att se kunden nöjd efter ett arbete. Jag gillar också att få jobba med olika färger.

Hur är din APL och vad får du göra?
– Det är en bra praktik med trevliga personer och jag har lärt mig väldigt mycket där. Handledarna blir som dina andra lärare. Det jag får göra är bland annat att lägga över skydd för golv och möbler, spackla, slipa och självklart måla.

Har du några tips att ge andra som vill börja på ditt program?
– Du kommer att lära dig det mesta på programmet så du behöver inte kunna något innan. På praktiken är mitt tips att fråga om du är osäker så att det inte blir fel och du får göra om.