EFTER GYMNASIET 

Du kan direkt efter gymnasiet börja jobba inom flera olika yrken, till exempel som personlig tränare och hälsocoach, elevassistent eller barnskötare. Efter högskolestudier är du väl förberedd för att arbeta som till exempel polis, förskollärare eller socionom.

Inriktningar *
· Pedagogiskt och socialt arbete
· Fritid och hälsa
* Varierar mellan orterna.

Vill du bli barnskötare eller elevassistent?

Inriktning

Vill du hjälpa barn att utvecklas och växa som personer? Inriktningen inom pedagogiskt arbete lär dig att vägleda barn och samtidigt kunna ge dem en bra start i livet. Den här inriktingen är för dig som vill arbeta som barnskötare eller som vill vidareutbilda dig till förskollärare.

Det här kommer du att få göra

Mer än hälften av studietiden är ute på arbetsplats, till exempel på ett fritids eller en skola beroende på dina intressen. Där får du träna på det allra viktigaste i ditt framtida yrke: att pedagogiskt kunna leda andra i rätt riktning. På barn- och fritidsprogrammet får du lära dig att se allas behov och hjälpa dem att nå sina fulla potentialer. Du får också teoretisk kunskap inom din valda inriktning och en trygg grund genom de gymnasiegemensamma ämnena.

Det här kommer du att få lära dig på barn- och fritidsprogrammet

Du kommer att lära dig om ledarskap och samarbete, vilket gör det möjligt för dig att arbeta inom flera yrken efter studenten. I programmet ingår kurser om etik, medieanvändare och mänskliga rättigheter. Om du vill arbeta med barn och ungdomar är det viktig kunskap för att kunna ge dem den bästa möjliga starten i livet. Du får även lära dig om hälsa och friskvård.

För vem passar barn- och fritidsprogrammet?

Det passar dig som är social och som tycker om att leda och hjälpa andra. Du har lätt för att samarbeta och är anpassningsbar efter olika situationer. En del vill till exempel att mycket ska hända snabbt medan andra vill ha någon som lugnt kan vägleda. Du behöver därför kunna anpassa dig efter andras behov, oavsett om det handlar om barn, ungdomar eller vuxna.

Image