”Praktiken har påverkat min utveckling jättemycket”

Abd Alsalam drömmer om att bli hjärtkirurg i framtiden. Vård- och omsorgsprogrammet på Yrkesgymnasiet är det första steget dit och tack vare APL får han testa på sitt framtida yrkesområde i förväg.

Det var praktiken som lockade Abd att välja Yrkesgymnasiet, ett val han inte ångrar. Tillsammans med sin handledare får han nu gör samma arbetsuppgifter som en undersköterska gör på ett äldreboende.

Tilliten till handledaren är viktig, berättar Abd.

– Jag får göra allt som min handledare gör. Vi har byggt upp ett stort förtroende mellan varandra som gör att jag får göra mer saker under praktiken.

Det är inte alltid lätt att ha praktik inom sjukvården, framförallt eftersom du kan hamna i många oväntade situationer. Men det är bättre att vara med om det under praktiken än senare i yrkeslivet, tycker Abd, för då får du den stöd du behöver från handledare och yrkeslärare.

– Praktiken har påverkat min utveckling jättemycket. Man lär sig jättemycket genom APL, sedan hamnar man i nya situationer som man lär sig av och som inte sker i skolan, berättar han.

Vem passar på Vård- och omsorgsprogrammet?

– Man måste kunna tänka jämställt först och främst, för när man jobbar inom vården träffar man många olika människor. Då måste man kan kunna se vem människan är utan fördomar om kön till exempel.

Vad vill du göra efter din gymnasietid?

– Efter studenten ska jag fortsätta studera så att jag kan bli hjärtkirurg.

Vill du också arbeta inom vården? Läs mer om Vård- och omsorgsprogrammet!