Pierre bytte från bygg till handel: ”Man lär sig något nytt varje dag”

Först valde Pierre Unnérus bygg- och anläggningsprogrammet, men en axelskada gjorde att programmet inte passade honom. Nu går han på handels- och administrationsprogrammet och trivs riktigt bra med sitt nya val. 

Det ekar av olika röster inne i byggaffären Swedol i Malmö. Pandemin har inte bara ändrat hur vi lever: det har även ändrat hur mycket vi bygger, vilket har lett till en hemma-fixar-boom i Sverige.

Tur nog så finns Pierre Unnérus, förstaårselev på Yrkesgymnasiet, på plats för att ge kunderna en hjälpande hand. Han har bra koll på både bygg och sälj, tack vare erfarenheten från bygg- och anläggningsprogrammet.

– Jag bytte från bygg till handel, för jag kände att handel var mer passande för mig. Jag hade problem med axlarna och handel är mindre ansträngande på det sättet. Det är en snabb utbildning som ger mig ett bra jobb i framtiden, förklarar Pierre när han får frågan om varför han bytte program.

På handelsprogrammet får Pierre dessutom använda en av sina stora talanger: att prata med och lära känna nya människor.

– Det roligaste är att man träffar så många olika kunder hela tiden, säger Pierre om sin praktik.

Lär sig ett yrke på riktigt

Pierre trivs bra på Swedol, berättar han vidare. Men han vill lära sig mer om yrket på andra arbetsplatser också. Helst vill han vara på en bilfirma och lära sig bilförsäljning.

Eftersom Yrkesgymnasiet har mer än hälften av utbildningstiden på ett företag finns det en stor chans att han kan få göra det.

– Andra skolor lär dig om jobbet; den här skolan visar dig jobbet och du får komma ut på arbetsplats på riktigt. Du sitter inte bara med en bok, utan det är något helt annat, berättar Pierre, som även gillar att vara inne på skolan när han inte har praktik.

– Det är en jättebra skola, alla är trevliga!

Vad är det bästa med skolan?
– Matkortet, skämtar Pierre, innan intervjun avslutas och han återgår till att hjälpa kunderna inne på Swedol.

Klicka här för att skicka en intresseanmälan till Yrkesgymnasiet!