Philip gjorde gott intryck i verkstaden och blev anställd av Volkswagen

Philip läser tredje året på Fordonsprogrammet på Yrkesgymnasiet Malmö. Han är ett lysande exempel på att det är bra att få in en fot i arbetslivet redan under gymnasietiden. Han gjorde så gott intryck under sin APL att han nu fått en anställning på Volkswagen i Malmö.

Hos oss på Yrkesgymnasiet får eleverna börja sina yrkeskarriärer redan på gymnasiet genom att halva deras skoltid är förlagd på en arbetsplats. På så sätt får de lära sig ett yrke och får ta del av kultur och gemenskap på en eller flera arbetsplatser, vilket gör dem anställningsbara efter gymnasiet. Eller som i Philips fall, redan under gymnasietiden.

Vi möter Philip i den prydliga verkstaden på Volkswagen i Malmö. Ett koncentrerat lugn råder på verkstadsgolvet. Det märks att Philip är en omtyckt medarbetare i teamet, vilket bekräftas av verkstadschefen.
– Hela transportbilsgänget i verkstaden var så nöjda med honom att vi valde att anställa Philip här i vårt serviceteam, säger Niklas Häggström, verkstadschef.

Philip går sista året på Fordonsprogrammet på Yrkesgymnasiet i Malmö. Han visste säkert att han ville läsa ett praktiskt program och eftersom han gillar bilar var det ett enkelt val.
– Det bästa med Yrkesgymnasiet är att det är så litet så att man känner sig hemma. Vi är väldigt nära lärarna, berättar Philip och förklarar hur han fick sin APL plats.
–Jag gick hit och frågade dem och så fick jag börja nästa dag. Nu när jag är anställd får jag göra egna jobb, vilket är skönt. När man är praktikant går man bredvid någon anställd hela tiden.

För Philip är det självklart vad som händer i framtiden
– Jag vill fortsätta jobba med bilar, men jag vill också skaffa mig mer utbildning inom yrket.

Avslutningsvis frågar vi Philip om vad hans bästa råd är till de som nu ska välja gymnasieutbildning.
– Välj något du är intresserad av och tycker är kul. Det är det viktigaste.

 

 

Läs också om Kim på Yrkesgymnasiet Skellefteå som under sin APL tid har fått gymnasial lärlingsanställning med lön hos installations- och serviceföretaget Umia. Detta innebär att han efter sin tid hos oss har en fast anställning som väntar.