Niki hittade hem på Yrkesgymnasiet: ”Har aldrig fått så mycket stöd tidigare”

Med en ADD-diagnos och sömnsvårigheter har skolgången inte alltid varit helt lätt för artonåriga Niki Nasri. För henne var det därför viktigt att hitta ett gymnasium där hon kunde få all den hjälp hon behöver. På Yrkesgymnasiet Skarpnäck hittade hon tillslut rätt.

– Jag var i stort behov av en skola som skulle kunna stötta mig genom skolgången trots diagnoserna. Och det känner jag verkligen att jag har här på Yrkesgymnasiet Skarpnäck, säger Niki.

ADD är en funktionsnedsättning som gör det är svårare att koncentrera sig och hantera impulser. För många med ADD kan det därmed vara jobbigt att sitta stilla i skolan hela dagen, och ouppmärksamheten kan ibland misstolkas av omgivningen. Förståelse, stöd och olika hjälpmedel är därför centrala för att en person med ADD ska må bra i en skolmiljö.

– När saker blir för mycket för mig så stänger jag ner och tappar all motivation. Då orkar jag inte gå till skolan. Och gick man inte till skolan så missade man lektioner och då sjönk betygen, berättar Niki om hur det tidigare var att gå i skolan.

För henne var det först när hon kom till Yrkesgymnasiet i Skarpnäck som det började bli lättare, även om praktiken på Handels- och administrationsprogrammet kändes svår till en början.

– I början tyckte jag inte om praktiken, eftersom jag inte tyckte att praktikplatsen och arbetstimmarna passade mig. Sedan gav skolan mig jag möjlighet att byta och välja praktikplats själv. Då reducerade vi arbetstimmarna och allt vände. Det gick mycket bättre för mig och jag gick från att orka med två dagar i veckan till fem dagar i veckan.

Aldrig fått så mycket stöd tidigare

Med en ökad närvaro och högre motivation kunde Niki börja koncentrera sig mer på skolan. Det ledde i sin tur till högre betyg och att hon började må bättre.

– Skolan har ett helt annat inflytande på mitt mående i dag än vad den har haft tidigare. Jag älskar den här skolan och har aldrig fått så mycket stöd tidigare. Jag har aldrig varit med om att älska personalen på en skola så mycket som här!

Nikis framgång är bevis för att det inte alltid är bäst att tvinga alla elever att göra saker på samma sätt. Ibland behöver man testa nya vägar för att nå fram till målet.

– Min lärare brukar säga: “Vi kommer alla komma i mål, men vi tar oss dit på olika sätt.”

Nu vill Niki satsa på skolan och sedan studera vidare efter gymnasiet.

– Jag vill plugga vidare till socionom, för jag vill kunna hjälpa andra på samma sätt som jag har fått hjälp, säger Niki.

Vilka råd har du till någon som inte trivs i sin skola nu?

– Att inte skämmas, prata om det! Vänd dig till personal eller en annan vuxen och lyft vad det är som får dig att inte vilja gå upp på mornarna och be dem om hjälp! Vi är många med svårigheter och det är inget att skämmas över. Att kommunicera dina känslor är det absolut viktigaste.