Möt en av Yrkesgymnasiets modigaste lärare

Sara Ghazarian är en av Yrkesgymnasiet Malmös engagerade ämneslärare. Hon undervisar i svenska och engelska och har även andra uppdrag som förstelärare, kvalitetsansvarig och arbetslagsledare. Dessutom blev hon tilldelad den fina utmärkelsen Årets Mod år 2020 av ThorenGruppen AB. Här berättar Sara om varför hon trivs så bra med sitt jobb.

– Det är mötet med ungdomarna på skolan som gör arbetet så roligt, säger Sara. Vi på YG är en heterogen grupp med många intressanta karaktärer. Här kan alla känna sig välkomna och våga vara sig själva.

Just nu finns det ungefär 300 elever på Yrkesgymnasiet och lärarna känner alla vid namn vilket skapar en trygghet som eleverna uppskattar.

– Både personal och elever arbetar efter ledorden mod, kraft, passion och hjärta, förklarar Sara. Vi brinner för det vi gör och vågar utmana oss själva. Inom språk kan det tillexempel innebära att vi lär eleverna anpassa språkbruket för olika situationer.

Som språklärare på YG uppskattar Sara att hon har en hel del kreativ frihet när det gäller att skapa unika kurser även om det finns en kursplan att förhålla sig till. Förra året anmälde hon eleverna till projektet we_change vilket är Sveriges största hållbarhetssatsning för unga. Det var för det arbetet som Sara blev tilldelad priset Årets Mod.

– Det känns naturligtvis stort, hedervärt och roligt! Det är viktigt för mig som lärare att koppla ihop verkligheten med skolbänken. Och hållbarhetstänk är något som eleverna behöver ha med sig ut i arbetet. Vi satsar mycket på värdegrundsarbete och jobbar även aktivt för att bryta normer och machokulturen.

Innan Sara blev lärare bodde hon två år i USA och funderade på att bli inredningsarkitekt eller skådespelare. Till slut var det språkintresset som ledde in henne på läraryrket.

– Det har jag inte ångrat för ens en minut, avslutar Sara med ett leende.