Möt Akbar, killen som hellre bygger än sitter på kontor

ygmalHej jag heter Akbar Amini. Jag har precis börjat Bygg- och anläggningsprogrammet här på Yrkesgymnasiet i Malmö och stormtrivs redan. Jag har väldigt lätt för historia och har som mål att som 50-åring vara världens mest vältränade man.

Hur kom du på att du ville gå en lärlingsutbildning?

– Jag tyckte först och främst att det verkade vara en bättre gymnasieutbildning för mig eftersom jag kan ha svårt att bara sitta i ett rum och läsa sig till hur man gör. Jag vill istället göra hur man gör.

Varför valde du Yrkesgymnasiet?

– Min systers kompis har gått här och hon sa till mig att jag skulle tycka om det. Sen när jag hade läst lite mer om skolan tyckte jag det lät bra. Hälften av tiden i skolan och hälften ute på en arbetsplats kunde inte bli mycket bättre för då får jag göra något praktiskt istället för att bara komma ihåg allt. När jag valde gymnasium gick jag efter hur själva programmet och hur lärarna var och därför blev det YG eftersom jag hört bra om skolan.

Hur har din första vecka varit?

– Riktigt rolig! Vi har läst mycket teori för att vi ska komma in i det och lärt oss ”byggspråket” när vi sen ska börja jobba. Sen mestadels av tiden har jag skrattat, fått många nya kompisar och fått lära känna mina lärare. Lärarna är jättebra, jag älskar min mentor och min idrottslärare!

Vad har du för förväntningar av dina 3 år på YG?

– Att jag ska lära mig mycket och få ett bra jobb som byggare. Sen vill jag bli bättre på matte, det kommer vara svårt men det gäller att kämpa. Det måste man och det har jag alltid gjort!

Om du fick välja vilket företag som helst som APL-plats, vilket hade det då varit?

– Företag spelar ingen roll, så länge jag får bygga som jag älskar att göra. Jag kan inte sitta på ett kontor i flera timmar om jag så tjänar 1000 spänn mer i timmen. Jag måste vara aktiv och få göra mitt bästa och det är jag när jag får bygga.

Tips till de elever som ska söka till gymnasiet?

– Börja på YG! Det är roligt och du kommer inte bli besviken. Du kommer få mycket kompisar och ha bra lärare som förstår dig och som vet hur det är, man känner sig säker här! Dessutom har du stor chans till att få jobb direkt efter. Inte som andra gymnasieutbildningar som man måste plugga vidare i flera år efter för att få ett bra jobb. Det är absolut inget fel med det men jag gillar detta bättre.